Odabir pravog propelera za brodski motor ponekad je jednako umjetnost koliko i znanost.

Objašnjenje je što svaki vlasnik svoj brod koristi na drugačiji način i u drukčijim uvjetima. Razlog više da ove zime pobliže pogledate svoj propeler i postavite si ovih pet pitanja:

  1. Da li vaš brod sporo izglisirava? Korak (uspon vijka/propelera) je teoretska distanca koju propeler napravi kroz vodu u jednom okretu. Ako propeler ima preveliki korak, brod ima “rupu” – što znači da će se kod nastojanja da brzo izglisira ponašati kao auto koji kreće u trećoj brzini. Brojač okretaja također može pokazati potencijalne probleme s korakom. Računajući da vam je brod čist i dobro održavan, motor bi kod punog gasa trebao doseći oko 100-200 okretaja u minuti manje od deklariranih maksimalnih broja okretaja. Ako tome nije tako, serviser bi vam trebao prilagoditi korak propelera.
  2. Da li vaš motor radi pod prevelikim brojem okretaja a brod se čini sporim? Ako je korak propelera premalen, motor će raditi na prevelikom broju okretaja i izgubiti mogućnost djelovanja kod punog gasa. Serviser vam može dodati veći korak ili preporučiti novi propeler. Pazite, rad s premalim ili prevelikim brojem okretaja može ozbiljno oštetiti motor.
  3. Da li ste kod plovidbe prešli preko debla, udarili u sprud ili kakav panj? Možda ste zaboravili na mali udarac koji se desio prošlog ljeta, no propeler nije i to bi moglo utjecati na performanse broda kada ponovno zaplovite u proljeće. Serviseri tvrde da 80% propelera na prvi pogled izgledaju dobro, sve dok nisu pregledani kompjuteriziranom mjernom opremom.
  4. Želite li ploviti brže? Prvo mjesto koje morate pogledati je propeler. Propeleri iz inoksa, s tanjim i čvršćim krakovima omogućuju neznatno veće brzine. Međutim, oni su znatno skuplji pri kupnji i popravku, a kada s njim udarite u neki potopljeni objekt on može prouzročiti veću štetu donjim elementima u odnosu na aluminijske propelere.
  5. Trošite previše goriva? Bilo bi dobro da provjerite protok goriva, ili s mjerilom za protok goriva ili uz pomoć matematike. Kada s ekonomijom u potrošnji goriva nešto nije u redu, prvo treba provjeriti moguća oštećenja propelera, jer takav propeler može potrošnju povećati za 10%.

Odgovori