Plovidba u blizini obale ili u području plićina, sa sobom donosi mnoge opasnosti ‘nevidljivih’ podvodnih prijetnji, kao što su podvodni grebeni, pješčani sprudovi, jake struje i slično.

U tim situacijama nije dovoljan samo ploter, nautičke karte su ipak sigurnije rješenje, a ploter može poslužiti kao orijentacija. Kada se plovi vrlo blizu obale, najbolje je promatrati kako se obala spušta u more – ako se spušta pod blagim kutem treba bježati što dalje, jer očito je uz nju vrlo plitko. Ako je spuštanje naglo, skoro pa pod 90 stupnjeva, tu bi trebalo biti sigurno, uz pretpostavku da nema podvodnih grebena, što će u obliku plusa (+) biti označeno na nautičkoj karti.

Na karti su i oznake plovnih puteva, smještenih na istaknutim točkama plovnog puta. Danju se mogu razlikovati po obliku i boji, noću po načinu kako svijetle. Mogu biti različitih oblika i od različitih materijala. Dijele se na dnevne oznake i pomorska svjetla. Dnevne mogu biti istovremeno i noćne ali ne moraju. Plovni putovi označavaju se u dva sustava označavanja, lateralnom (bočnom) i kardinalnom (osnovnom). Kod europskog sustava označavanja lijeva strana ima oznake crvene, a desna je s oznakama zelene boje.

Sve to upućuje da pomorske karte treba dobro pregledati na ruti plovidbe, kako bi izbjegli kolizije i zaradili rupu na trupu, oštećenje lista kormila, lopatice propelere ili lom kobilice. Koju strategiju koristiti da budete sigurni da ste uočili sve opasnosti ucrtane u karti, jer se ti simboli često mogu sakriti poput kameleona.

Jedna od tehnika pretraživanja karte je tehnika nazvana ‘kretanje mrežom’. Često je koriste policijski istražitelji na mjestu zločina, kako bi se uvjerili da im niti jedan trag neće promaknuti koji bi ih odveo do rješenja misterija. Oni u jednom smjeru po segmentima pretraže svaki centimetar mjesta zločina. Potom se vrate i sve to učine u drugom smjeru. Mali gumb koji je otrgnut u nenadanom napadaju bijesa, nit s odjevnog predmeta, vlat kose koja je pala dok je krivac bježao s poprišta, otisak stopala na jedva primjetnom sloju prašine na kućnom pragu… – sve su to teško vidljivi elementi koji su neprimjetni pri prvom pretraživanju mreže. No drugi put i pod drugim kutem, oni će svakako biti pronađeni.

Tu tehniku treba koristiti i kad se plovi neposredno uz obalu ili blizu opasnih mjesta prepunih plićina i podvodnih hridi. Pretražite nautičku kartu u segmentima dio po dio lijevo i desno od zadanog kursa. Tada ponovite to isto, ali u suprotnom smjeru. Iznenadit ćete se koliko ste simbola propustili u prvom pretraživanju.

Izvori:
www.unizd.hr
www.skippertips.com

Odgovori