Kada razmišljaju o potonuću broda, većina ljudi misli da se to dešava negdje nasred velikog mora. Ono što većina zaboravlja je da brod može potonuti i dok je vezan na doku u marini. Zapravo, istina je da više brodova potone dok su na vezu od onih koji su u plovidbi.

Kad brod potone na vezu, vlasnik obično pita ‘zašto kaljužna pumpa nije radila?’ No pravo bi pitanje zapravo glasilo – kako je voda uopće ušla u brod? Većina se vlasnika oslanja na kaljužne pumpe, posebno kada nisu u mogućnosti provjeriti i posjetiti svoj brod. U većini slučajeva pumpe će sakriti pravi problem dok se ne začepe ili ne isprazne akumulatore.

potonuće broda

Najbolja zaštita od potonuća na vezu su redovite posjete i provjere broda, najmanje dva puta tijekom sezone. Tada treba provjeriti svaki dio opreme iznad ili ispod vodene površine kroz koji bi voda mogla ući u brod. Ako to vlasnik nije u mogućnosti, najbolje je da se dogovori s osobljem marine. Mnoge marine nude rutinske inspekcije brodova, većinom uz dodatno plaćanje.

Što se prije otkrije propuštanje vode, bit će jednostavnije sanirati kvar. Dok više i boljih pumpi mogu izbacivati dospjelu vodu, ključno je što prije otkriti uzrok kvara, prije nego električni sustav i motor budu pod vodom. Dobra je ideja da druga kaljužna pumpa bude na svom posebnom osiguraču i spojena na drugi akumulator.

 

Odgovori