Kada ste uronjeni u hladnu vodu, potrebno je najmanje sat vremena da padnete u nesvijest,“ tvrdi, Dr. Gordon Giesbrecht, termo-fiziolog i jedan od vodećih
svjetskih autoriteta u prirodnim ozljedama, “ali samo ako na sebi imate sigurnosni prsluk, jer nema načina da zadržite glavu iznad vode toliko dugo bez njega.

Kako bismo preživjeli neočekivanu uronjenost u hladnu vodu, primjerice, slučajnim padom sa plovila u more, možemo primijeniti 10 – 1 – 10 princip, koji će vam pomoći da se sjetite kako preživjeti tri faze neočekivanog boravka u hladnoj vodi.

Faza 1: Reakcija hladnog šoka

Slučajno padanje u hladnu vodu (ispod 14 stupnjeva) napad je na tjelesna osjetila. Okarakterizirani nekontroliranim teškim disanjem i nesnalaženjem, prvi trenuci bi mogli biti najopasniji. Prvu minutu (1) ne treba činiti ništa, osim držati glavu iznad površine vode, pokušati ostati miran i kontrolirati svoje disanje. Teško disanje će prestati i zatim ćete moći početi raditi na tome da se sigurno izbavite iz vode.

Faza 2: Nemogućnost plivanja

U ovoj fazi, gubitak mišićne kontrole događa se svakome tko je dovoljno dugo u hladnoj vodi. Ako ne nosite prsluk za spašavanje – bez obzira koliko ste dobar plivač – utopit ćete se puno prije nego postanete klinički pothlađeni. Boravak u hladnoj vodi činit će vas sve slabijima.
Zato nakon što prvu minutu ostanete mirni, imate desetak (10) minuta da pokušate spasiti. Čuvajte svoju energiju da odgodite fazu tri.

Faza 3: Pothlađivanje

U ovoj fazi temperatura tijela pada na 35 stupnjeva ili manje – za dolazak do ove faze potrebno je nešto duže vremena. U ovoj je fazi ključno ostati smiren i ne uspaničiti se. Ovisno o temperaturi zraka i vode, ma koliko su tjelesne senzacije neugodne, do gubitka svijesti zbog pothlađivanja proći će sat ili više vremena. Pravilo 10 – 1 – 10 uistinu može spasiti život: jedna minuta, deset minuta, jedan sat, kao i nezaobilazno, preventivno nošenje sigurnosnog prsluka kada ste izvan hladne vode.

Na samome kraju, naša topla preporuka: ukoliko ste zaljubljenik u plovidbu plavim prostranstvima, razmislite o ugovaranju usluge Pomoć na moru ORYX Asistencije, kako biste bili sigurni da možete računati na učinkovitu pomoć u nepredviđenim situacijama.

Mirno more želi vam ORYX Asistencija!