Nažalost za mnoge od nas, temperature padaju, godišnji odmor je već odavno zaboravljen i vrijeme je da se brod povuče na svoje mjesto zimske hibernacije. Međutim, prije nego što brod zaključate za ovu godinu, postoji nekoliko stvari koje je potrebno učiniti kako bi se brodska elektronika pripremila za nadolazeću neaktivnost.

1. Provjerite kabele/ožičenje

Prije spremanja plovila provjerite ima li na svim otvorenim kabelima ili ožičenjima korozije ili istrošenih mjesta. To je ključno kako biste izbjegli bilo kakvu moguću štetu na vašem plovilu tijekom zimskog odmora. Obavezno pokrijte sve elektroničke kontaktne točke i, ako želite, nanesite dielektričnu mast na priključne krajeve.

2. Očistite elektroniku

Također je pametno očistiti elektroniku prije nego što se dulje odvojite od plovila. Jednostavno upotrijebite krpu od mikrovlakana za čišćenje ekrana i svih gumba koji su možda izloženi. Ako se na ekranu nakupila slana voda, možete ga očistiti čistom flaširanom vodom, ili još bolje, tekućinom za čišćenje ekrana.

3. Uklonite elektroniku

Ako je moguće, uklonite elektroniku. To nije opcija za svakoga, ali ako jest, idealno je brodsku elektroniku preko zime spremiti na neko zaštićeno suho mjesto. Iako su manje-više svi ploteri testirani da izdrže ekstremno niske temperature, svakako je bolje da prezime u kontroliranoj klimi i okolišu. Kod uklanjanja elektronike, dobra je ideja obilježiti sve kablove i žice, kako biste se osjećali sigurni u kod ponovne instalaciju u proljeće. Mnogi ploteri koriste kodiranje bojama za instalaciju, ali nikada nije loše to zapisati za svaki slučaj (barem spojeve slikajte mobitelom).

4. Pokrijte sve što ostane na brodu

Ako se vaša elektronika ne može ukloniti, pokrijte je. To se odnosi i na sve druge instrumente na brodu, kao i na kokpit. Ako se snijeg otopi i ponovno zamrzne, ponovno se širi i može uzrokovati štetu. Sve što se ne može ukloniti sigurno pokrijte platnom i dobro ga zavežite.

Pridržavajući se samo ovih nekoliko savjeta, veća je vjerojatnost da ćete moći brzo krenuti u vodu čim temperature ponovno počnu rasti za nekoliko mjeseci.