Stigla je sezona jesenske plovidbe i iako je more još toplo, to se začas može promijeniti pa stoga opreza nikad dovoljno. U uvjetima ohlađenog mora padanje u more može brzo postati ozbiljna opasnost, a nošenje prsluka za spašavanje dat će unesrećenom dodatno vrijeme za preživljavanje.

Dok mnogi nautičari imaju tradicionalne prsluke napunjene plutajućim ulošcima iz pjene, sve veći broj se prebacuje na moderne i puno praktičnije napuhujuće prsluke s automatskim napuhavanjem, koji svake godine zahtijevaju malo pripreme. Ako niste pregledali svoj prsluk za spašavanje na napuhavanje, ili ste ga tijekom ljeta koristili (bio je napuhnut), sada je dobar trenutak da to učinite.

Evo brzog načina pripreme u četiri koraka za prsluk za spašavanje na napuhavanje za veću sigurnost plovidbe u predstojećem razdoblju:

1. Otvoriti i pogledati
Lagano otvorite prsluk za spašavanje, obično razdvajanjem preklopne trake s čičkom. Obratite pažnju jer je preslaganje u osnovi suprotno tom procesu. Unutra ćete naći tankostjeni žuti mjehur, što je ono što drži vašu glavu iznad vode kad se napuhne, pa ga dobro pregledajte u potrazi za poderotinama ili jačim ogrebotinama. Jesu li remen i sve kopče u radnom stanju?

2. Izvadite uložak
Odvijte spremnik za CO2 i uvjerite se da nije ispražnjen, ako je vidjet ćete malu rupicu u sredini navojnog kraja. Neki prsluci imaju zeleni indikator koji pokazuje spremnost za korištenje. Provjerite da patrona i mehanizam inflacije nemaju naznaku korozije. Neki mehanizmi za napuhavanja imaju malu “pilulu” ili “svitak” koji se otapaju u vodi i omogućuju automatsku inflaciju. To bi trebalo biti u dobrom stanju. Ako nije, obnovite ovaj pribor kod istog proizvođača/prodavača.

3. Provjerite propuštanje
Koristite li ga napuhavanjem na usta, napušite ga pomoću cijevi za manualnu inflaciju koja se nalazi na gornjem lijevom prednjem dijelu jakne. Ova cijev se također može koristiti kao sigurnosni ventil za napuhavanje prsluka zrakom u slučaju nužde, pa se upoznajte s načinom na koji se to radi. Ostavite potpuno napuhani prsluk za spašavanje 24 sata kako biste provjerili ispušta li slučajno zrak.

4. Prepakiravanje
Nakon što ste provjerili da prsluk dobro drži zrak, isperite ga i prepakirajte prema uputama koje se obično mogu naći na unutarnjem preklopniku. Provjerite da sistem napuhavanja pravilno funkcionira, te da plinska bočica nije probušena i da je čvrsto stegnuta. Pazite! Prsluk se ne smije nikad napuhati najprije na usta a zatim na plin. Prsluk bi mogao biti izložen visokom tlaku što bi prouzročilo nepopravljivu štetu.
Sada ste spremni za jesensku sezonu plovidbe!

Izvor: BoatUS

Odgovori