Vodene pumpe

Impeler s vodene pumpe bi preko zime trebao biti izvađen, ali ga ne zaboravite vratiti u proljeće prije nego što upalite motor (kao podsjetnik, neki ga stavljaju na privjesak ključa motora).

Propeleri

Oštećeni propeleri usporavaju brod, uzrokuju vibracije i povećavaju potrošnju goriva. Zima je najbolje vrijeme da se neispravan/oštećen propeler zamjeni.

Transmisija

Provjerite razinu ulja. Ako ulje izgleda mliječno (ukazuje na vodu) ili je prljavo, ispustite ga i dodajte novo sredstvo za podmazivanje.

Spremnik goriva

Nadolijte spremnik(e) goriva do vrha i dodajte aditive kako bi spriječili degeneraciju goriva. Dvostruka je prednost nadopunjavanja spremnika: kod benzina je veća sigurnost zbog minimaliziranja isparavanja, a također se minimalizira mogućnost kondenzacije i korozije spremnika (zato se mnogi čude otkud voda u gorivu??). Kada nadopunjavate spremnike, ostavite nešto prostora kako bi se plinovi mogli raširiti.

Više o antifrizu

Ako motor kanite pripremiti za zimu s antifrizom, trebat će vam kablić od oko 20 litara, dovoljno antifriza za motor i povezanu instalaciju (7-8 ltr antifriza bi trebalo biti dovoljno). Dodatne stvari koje treba uzeti za pripremu benzinskih motora je sprej za konzervaciju ili lako motorno ulje, te malo plastične folije i ljepljive trake.

Postoje dvije slične tehnike, ovisno gdje će brod provesti zimu, u vodi ili na kopnu.

Ako je brod u vodi: Zatvorite usisni pipac i olabavite cijevnu spojnicu. Ponovno otvorite pipac. Upalite motor i kada se ugrije, napunite kablić antifrizom. Ugasite motor i zatvorite pipac. Skinite ulaznu cijev s pipca i stavite ju u kablić s antifrizom. Uključite motor i neka radi u praznom hodu sve dok sav antifriz ne izađe. Ugasite motor i vratite sve na svoje mjesto.

Ako je brod van vode: Zatvorite usisni pipac i skinite cijevnu spojnicu i stavite ju u kablić s vrtnim šmrkom kroz koji lagano puštajte vodu, tek toliko da prati potrebe motora. Upalite motor. Kada se motor potpuno zagrije, isključite šmrk i ulijte antifriz. Motor neka radi u praznom hodu sve dok sav antifriz ne izađe. Ugasite motor i vratite sve na svoje mjesto.

Varijacije s benzinskim motorima. Ako je instaliran ventil goriva, on se napola zatvori kako bi se ispraznio karburator (opaska: možda će trebati više antifriza u slučaju da benzinu treba više od predviđenog da izađe iz karburatora). Spremljeni benzin može postati gumast i može uzrokovati probleme u proljeće. Kod zadnjih 10 sekundi ili tako nekako kod rada motora, nasprejajte antikorozivni fluid u zatvarač plamena na karburatoru. Za to može poslužiti i lagano ulje (WD 40). To može zagušiti motor, što je u redu.

Naposljetku, omotajte zatvarač plamena ljepljivom trakom, a kada se motor potpuno ohladi, pokrijte ga plastičnom folijom. To će pomoći u sprečavanju korozije koja se formira na unutarnjim dijelovima motora. Negdje stavite nekakav podsjetnik da u proljeće skinete ljepljivu traku. Nju je teško primijetiti i može se previdjeti prije startanja motora u proljeće.

Priprema motora za zimu – 1. dio
Priprema motora za zimu – 2. dio
Priprema motora za zimu – 3. dio

Odgovori