Jesen je stigla, temperature su rapidno pale i vrijeme je da se polako spremimo kako bi pripremili brod za prezimljavanje. U tom poslu se često potkradaju greške koje na kraju mogu skupo koštati, pa ćemo ih navesti da vam se slučajno ne potkradu:

• Greške kod pripreme motora: Niske temperature mogu se desiti svugdje, i dok se sjevernije o tome vodi računa, na jugu se često dešavaju puknuća blokova motora. Najčešće se to dešava na brodovima koji su pohranjeni vani na obali. Čamci ostavljeni u vodi su manje pod utjecajem smrzavanja, jer okolna voda duže od zraka zadržava toplinu.

• Greška kod odvodnog kanala iz filtera morske vode: Ako planirate ispustiti vodu iz motora, filter morske vode treba pripremiti za zimu jer bi preostala voda mogla smrznuti i oštetiti nepropusnu brtvu. Nešto što nećete odmah vidjeti sve dok ne upalite motor i voda ne počne kapati.

• Greška kod nezatvaranja odvodnih/dovodnih ventila: Kada brod ostavite u vodi s otvorenim ventilima na odvodima/dovodima preko zime, to je kao da idete na dugi odmor bez da zaključate kuću. Ako se ti ventili ne mogu zatvoriti, plovilo se mora spremiti na obalu – jedina iznimka su drenažni kanali kokpita.

• Začepljeni ispusti: Ispusti na rashladnom sustavu motora koji su začepljeni zbog rđe ili drugih ostataka mogu spriječiti potpuno ispuštanje vode iz rashladnog sustava. Ako je začepljen, probajte ga očistiti ili ulijte antifriz u sistem.

• Ostavljanje otvorenih brodova u vodi preko zime: Brodovi s velikim otvorenim kokpitom ili niskim bočnim stranama lako se mogu potopiti kod velikih kiša ili zbog akumuliranog mokrog snijega. Najbolje ih je spremiti na obalu.

• Korištenje biminija ili tendi umjesto zimske cerade: Tende koje štite od sunca su loša zaštita broda od jake kiše i snijega. Za razliku od dobre zimske cerade, biminiji i tende će se rasparati ili prerano ostariti zbog zimskog vremena.

izvor: BoatUS Media

Odgovori