Skorim dolaskom zime, još par savjeta kod pripremanja broda za prezimljavanje (prvi dio pročitaj ovdje):

Podupiranje brodskog trupa

Reći da je brod u povoljnijem položaju kada je spremljen na kopnu pretpostavlja da je i adekvatno poduprt. Prema jednom industrijskom stručnjaku, oštećenja brodskih trupova tri puta su češća zbog lošeg postupka na obali u odnosu na one koji su zimu proveli u vodi. Neka od plovila na obali oštećena su u trenutku iznenadnog olujnog nevremena s jakim vjetrom. Mnoga druga su, međutim, oštećivana polako, jer su se trupovi deformirali zbog lošeg podupiranja, pa su se u proljeće suočili s problemima kao što je loše poravnanje motora pa sve do slomljenih strukturalnih zaštitnih greda i pregrada.

Oprema koja prolazi kroz trup

Demontažni impeler brzinomjera i transduktor dubinomjera, ako postoje, treba ukloniti i zamijeniti čepom koji se može zaključati. A ako brtvenica (gdje propelerska osovina izlazi iz trupa) curi, stežite maticu dok curenje ne stane. Ne zaboravite maticu otpustiti u proljeće, kako ne bi spalili šupernicu. Dok pužete natrag provjerite brtvenicu kormila, ako ga vaše plovilo ima.

Privez i vezna užad

Najlonska užad se rasteže i apsorbira udarce, što je dobro, ali ovo rastezanje habanjem uništava uže na svim točkama kontakta. Zaštitne tarne ploče bi se trebale upotrebljavati uvijek kada je brod ostavljen nezaštićen na duže razdoblje. Ako već nemate originalne, dobro će doći i plastično gibljivo crijevo.

Kada brod potone na vezu, većinom je glavni krivac vezna užad. To se može desiti uvijek, ali se najčešće dešava zimi zbog jačih vjetrova i pretjeranih plima i oseka. Vezna užad i špringovi moraju biti tako vezani da brod bude što više udaljen od obale.

Baterije (akumulatori)

Brodske se baterije mogu ostaviti u pogonu zbog alarma protiv lopova ili automatske kaljužne pumpe. To oboje je korisno u zimskom periodu, no ne očekujte da automatska pumpa bude učinkovita u slučaju propusne palube, kabine ili trupa – ni zimi ni ljeti. Pumpa, baterija ili preklopnik plovka mogu se pokvariti, ostavljajući brod nezaštićen. Brod s kroničnim propuštanjem vode treba se marinirati na suhom i ODMAH popraviti.

Ako baterije (akumulatore) ostavljate na brodu, provjerite da sve ćelije budu napunjene destiliranom vodom i električki pune kako ne bi smrznule. Smrznute ćelije uništit će bateriju. Očistite terminale sa sodom u prašku i isperite hladnom vodom. Premažite terminale i kablove petrolejskim želeom protiv rđe. Ako baterije nisu potrebne na brodu, ponesite ih kući. Sve prethodne radnje napravite što prije to bolje. Spremite ih u hladnu i suhu prostoriju.

Odgovori