Slijedite ovih pet jednostavnih pravila pristajanja u marini za bilo koji tip broda, jer vrijede za jedrilice ili motornjake s brodskim ili izvanbrodskim motorom.

1. Pripremite užad za privez na obje strane broda. Profići znaju da se stvari mogu promijeniti kada uđete u suženo područje manevriranja. S konopima vezanim za bitve na obje strane spremni ste za pristajanje na bilo koji bok.

Špringovi su najvažniji konopi za bočni privez. Neka budu dovoljno dugački da ih možete oviti oko bitve i vratiti na brodsku bitvu ili vinč.

2. Objesite po tri bokobrana na svaku stranu – jedan bliže pramcu a druga dva na najširem dijelu broda. To neće zaštititi samo vaš brod, već i ostale brodove u marini ako kod manevriranja s nekim dođete u kontakt.

3. Pripremite jednu ili dvije čaklje. Ako je sklopiva, izvucite je do pune dužine. To će posadi pomoći da dohvati vezicu korpomorta bez pretjeranog naginjanja preko ograde. Ako ste na jedrilici, čaklju smjestite na krov kabine da ne bude latentna opasna kod hodanja.

4. Jednom članu posade dajte ‘lutajući’ bokobran. To je često najvažniji član posade kod pristajanja i manevriranja. Na bokobranu petljom nadugačko povežite jedan njegov kraj s drugim.

Taj se bokobran koristi za eventualne kontakte s drugim brodovima ili obalom na bilo kojem dijelu vašeg broda. Time se sprečavaju skupa oštećenja trupa, pristanišnih struktura ili drugih jahti.

5. Upoznajte svoj vjetar i struju. Prije ulaza u marinu zaustavite brod. Kuda struja nosi brod? Koje znakove vidite unutar marine koji upućuju na smjer vjetra?

Pogledajte zastave, indikatore vjetra na vrhovima jarbola ili nabore na vodi. Za struju provjerite optjecanje vode oko konstrukcijskih pilona ili laganih struktura.

U ponekim slučajevima očekujte vjetrovne sjene (blokiran zbog zapreka kao što su zgrade, drveće, itd.) i virove (struja koja mijenja smjer kada teče ili preko zapreka) unutar zatvorenog vodenog područja. Držite na oku konstrukcijske pilone i indikatore vjetra. Po potrebi korigirajte svoju pristupnu strategiju pristajanja.

Sada znadete pet osnovnih priprema koje treba napraviti svaki put kada ulazite u neku marinu. Naučite kako pristajati kao profesionalac i garantirano ćete poboljšati svoju skipersku vještinu!

Izvor: Captain John
www.skippertips.com