Dan u uvali je bio prekrasan, kupanje još bolje, i baš kada ste se naumili vratiti kući, vaš je izvanbrodski motor odlučio da neće upaliti? Ni pod razno! Prije nego što pozovete pomoć, isprobajte ovih 5 jednostavnih postupka.

To su jednostavna, često laka rješenja, ali ponekad je u trenucima kad vam se žuri jer mrak neumitno pada, teško razmišljati jasno i sjetiti se čak i najbanalnijeg postupka. Da se ne blamirate provjerite sljedeće, prije nego uputite poziv za pomoć:

• Je li sigurnosna stop traka umetnuta u stop prekidač motora? Ako nije, motor neće upaliti.
• Je li ručica gasa u neutralnom položaju? Ako nije, motor se neće pokrenuti (nekada samo izgleda da je, pomaknite je gore-dolje da potpuno sjedne u svoj neutralni položaj).
• Je li zatvoren ventil na prijenosnom spremniku goriva? Otvorite ga.
• Provjerite je li se crijevo za gorivo presvinulo ili prelomilo zbog pomicanja rezervoara na valovitom moru.
• Ako motor radi, ali je naglo stao nakon stavljanja u stupanj prijenosa, to je simptom da je nešto omotano oko propelera (vjerojatno kakvo uže).
• Ako se motor odjednom zaustavi, pogledajte usisne otvore za vodu na donjem dijelu noge zbog algi ili plastične vrećice koje blokiraju ulaz vode za hlađenje. Mnogi će se motori automatski isključiti kao rezultat sustava protiv pregrijavanja koji je projektiran da zaštiti motor.
• Problemi s gorivom često su razlog iznenadnog zaustavljanja. Provjerite filter i / ili separator goriva / vode i provjerite da nisu začepljeni. Ako je filter jako prljav rezervni imate, ne?
• Provjerite da nemate vidljivo slab spoj na akumulatoru. Spojne površine, kako konektora tako i klema akumulatora moraju biti čiste od prljavštine i korozije te čvrsto zategnute. Upotrijebite ocat kako biste uklonili prašnjave naslage koje nastaju na klemama, potom očistite kleme brusnim papirom ili žičanom četkom (na moru gdje nema žičane četke dobar je nož ili odvijač) dok metal ne postane sjajan. Lica konektora očistite brusnim papirom ili malom, finom turpijom. Namažite kleme naftnim gelom (nemojte koristiti mast) i ponovno pričvrstite konektore.
• Da nije prasnuo kakav električni osigurač? Provjerite.

Postoji još mnogo razloga zbog čega motor neće upaliti, ali te stvari je teže rješavati na moru s priručnim alatom, pa ako ništa od prethodnog nije uspjelo, vrijeme je da potražite pomoć od profesionalaca.

Izvor: BoatUS

Odgovori