Brodski konopi koji se koriste za privez, sidrenje, te kao škote i podigači, uglavnom su preskupi da se samo tako mijenjaju, ko’ prljave gaće. Kako ukloniti prljavštinu, osušiti ih i spremiti da bi bili čisti, da se spriječi plijesan i poveća vijek trajanja?

Podizanjem sidra, konop na palubu dolazi mokar i blatan. Kod dužeg jedrenja, škota genove može pobjeći i pasti u vodu. Mokri konopi s magneti za prljavštinu i plijesan. No, to nije sve.

Vlažni sidreni krak često je smješten u spremištu sidrenog konopa gdje je ventilacija skoro nikakva. Najbolje je sintetsko uže prvo oprati u slatkoj vodi pa potom osušiti. Vlažni krak uzrokuje da obujmica užeta (očica, radanča – užlijebljeni okov na krajevima konopa i metalne užadi) zahrđa, korodira i pukne. Ove očice štite krajeve konopa od trenja, stoga zamijenite zahrđale čim primijetite te znakove.

Sidreno uže dobro je tek toliko koliko i najslabija karika – brodski okov. Kliještima okrenite vijak na svakom gambetu (škopac) i uvjerite se da ga možete otvoriti i zatvoriti. Uzmite lako strojno ulje ida otvorite korodirane gambete. Očistite koroziju čeličnom četkom ili zamijenite gambet. Držite svoje gambete u čistom stanju kako bi sidrenom sustavu dali snažnu cjelovitost. Najlonom ili čeličnom žicom osigurajte svaki vijak gambeta. To će spriječiti samo-odvijanje vijka s gambeta i njegovo ispadanje.

Ako ste u plovidbi, takve mogućnosti nemate. Pronađite područje gdje možete ploviti što dalje od plićina, drugih brodova i bilo kakvih drugih zapreka. Vucite uže iza broda. Tako će se uže brzo očistiti i ukloniti čvornate dijelove na mjestima gdje se uže nepažnjom ‘prelomilo’.

Po vađenju iz mora, osušite ga na ogradi tako da napravite velike ovoje. Možete ga i isprati tušem, ako ga imate u kokpitu. Na taj način zrak može slobodno kružiti kroz zavoje bez ograničenja. Koristite to i za sušenje svih drugih konopa kako bi ostali gipki, meki i čisti.

Konop počnite motati na ogradi od samog pramca. Jedan kraj zavežite oko stupića. Radite što duže omče i prebacujte ih preko ograde. Pri kraju, prilagodite dužinu omče tako da kraj užeta zavežete za zadnji stupić.

Jednom godišnje, provjerite sve svoje konope od početka do kraja. Na sidrenom konopu, odvežite kraj pričvršćen za brod. Napravite ušicu, umetnite očicu i pričvrstite sidreni lanac na taj kraj. Dio drugog kraja odrežite i pričvrstite ga za brod. To će vam za 50% produljiti vijek trajanja sidrenog konopa.

Odgovori