Nositi prsluk za spašavanje, izbjegavati alkohol i navigacija po sigurnom kursu na vrhu su liste radnji koje možete odmah primjenjivati kako bi poboljšali svoje šanse za dugu i sigurnu plovidbu. No to nije sve, jer ovog čudljivog proljeće treba pripaziti na još neke ‘sitnice’, pa vam ovdje dajemo tri proljetna pravovremena sigurnosna savjeta.

1. Biti u vidokrugu malih plovila. Izvještaji govore da su nepažnja kormilara i neprikladno promatranje na vrhu popisa za čimbenike koji pridonose nesrećama. U kombinaciji sa sve većom popularnošću malih plovila poput kajaka i standup daski, nautičari bi trebali usporiti u područjima gdje se skupljaju takvi veslači. Budite oprezni i koncentrirani što bi vam trebalo pomoći u sigurnom kretanju oko veslača i drugog prometa na vodi. Prihvatite i shvatite da neki veslači ne razumiju pravila plovidbe ili sve sigurnosne rizike koji su svojstveni upravljanju malim plovilima. A i neki nautičari se također ponašaju kao da su sami na moru.

2. Izbjegavajte brodski promet. S povećanom gospodarskom i turističkom aktivnošću, može biti više komercijalnog i turističkog brodskog prometa. Brodovi mogu biti obmanjujuće brzi, a rekreativna plovila koja takvom većem brodu pokušavaju presjeći put mogu nestati pod brodom iz kapetanove vidne crte, uvelike smanjujući sigurnost za sve na rekreativnom plovilu i potencijalno stvarajući vrlo zastrašujuću situaciju. Ne radite to.

plovidba_savjeti

3. Čuvajte se proljetne sezone kiša. Prema riječima DHMZ-a, gotovo da neće biti perioda u tjednu bez kiše i jakog vjetra do kraja svibnja, a i lipanj je upitan. Jake kiše donose smanjenu vidljivost i uvjete po kojima je i profesionalcima teško ploviti. Da stvar bude gora, popadalo drveće i mnogo drugog nanešenog plutajućeg krupnog otpada stvaraju mogućnost sudara s brodovima i stvaranje dodatnog sigurnosnog izazova. Najbolji način izbjegavanja takvih situacija je usporiti, pratiti situaciju i nadati se da će sunce uskoro izaći! U takvim uvjetima uvelike postoje mogućnosti magle u ranojutarnjim satima, što dodatno može povećati sigurnosni rizik.

Odgovori