Pred ljeto vlasnici brodova sjete se odjednom svojih protupožarnih aparata i postavljaju mnoga pitanja.

Evo odgovora na neka od njih, posebno na mitove od kojih su neki samo glupe pretpostavke:

Mit 1:

Kuckanjem ili udaranjem po aparatu sadržaj će ostati ‘svjež’.
Stvarnost: Ostavite bat kod kuće. Za razliku od nekada, današnji suvremeni protupožarni aparati ne koriste kemijske spojeve koji se vremenom talože, stvrdnjavaju, ili se moraju protresti. Kuckanjem i udaranjem batom ili čekićem može ih se lako onesposobiti da gase požar.

Mit 2:

Svi protupožarni aparati moraju biti montirani na postolju s nosačem.
Stvarnost: Postolje s nosačem protupožarnog aparata će sam aparat držati na dohvat ruke i sigurnim da se ne kotrlja po brodu, ali nije zakonski uvjet. Međutim, aparat mora biti tako spremljen da uvijek bude pri ruci, a nikako zatrpan negdje na dnu kakvog spremišta.

vatrogasni aparati

Mit 3:

Protupožarni aparat stari i nakon godinu dana postaje skoro neupotrebljiv.
Stvarnost: Za razliku od sigurnosnih baklji, protupožarni aparati nemaju rok trajanja. No, policija i obalna straža zahtijevaju da budu upotrebljivi, što znači da oznaka punjenja mora biti u zelenoj zoni, mlaznica ne smije biti začepljena, a cilindar ne smije biti zahrđao.

Mit 4:

Zakon nalaže samo jedan protupožarni aparat.
Stvarnost: Sve ovisi o veličini plovila. Za mala plovila (6-7 m) dovoljan je jedan, dok veća plovila zahtijevaju više od jednog protupožarnog aparata. Stara je izreka da od viška glava ne boli, jedino što više košta, ali najskuplje je kada izbije požar koji se nema čime gasiti.

Odgovori