Kod ljudi, srednje godine počinju oko 40-te. Kod brodova, starost počinje s 10 godina. Kod oboje se breme godina tada počinje osjećati sve više. No to ne znači da život treba usporiti – samo se mora upotrijebiti više napora da bi se ostalo u formi. S brodovima koji su prošli jednu dekadu, to znači da treba dobro pogledati stvari koje se godinama nisu provjeravale. U nastavku donosimo popis stvari koje treba provjeriti i zašto.

Kaljužne pumpe

Kao i rudarske pumpe, deset godina stara kaljužna pumpa vjerojatno je imala težak život. Prekidači se najčešće prvi kvare, pa provjerite da vaši rade dobro lijevanjem vode na dno kako bi aktivirali pumpu, provjeravajući da ništa ne ometa prekidač. Dobro pregledajte spojeve električnih vodiča, jer oni su najčešće blizu ili u stajaćoj vodi na dnu broda.

Cijev goriva

Kad je bila nova, cijev za dovod goriva dobro je radila dostavljajući gorivo motoru. Međutim, vremenom, gorivo može nagristi stijenke cijevi i spojnice i oštetiti ih. Krpom dobro obrišite cijev i spojnicu i pomirišite krpu. Ako osjetite miris goriva, odmah promijenite spojnicu ili cijev. Kod promjene cijevi, uvijek stavite novu obujmicu.

Uže upravljača i komandi

Kao i kod artritičnog koljena, rukama svinite uže i oslušnite ‘kvrckanja’, koja su znak da uže više nije u dobroj formi. Natekline i rđa također su znakovi da je vrijeme da se uže promjeni.

Brtveni dijelovi

Brodogradilišno pravilo zasnovano na iskustvu kaže da nakon 10 godina ležišta spojeva više nisu od povjerenja. Počnite s rasporedom periodične zamjene tih dijelova, tako da svake godine promijenite par onih koji vam se čine najkritičnijim. To vas neće baciti u bankrot, a onemogućit će kvarove koji bi mogli prouzročiti skuplje popravke.

Propeler

Vjerojatno su svi propeleri prilično oštećeni ili svinuti, premda se to kod nekih neće jasno vidjeti. Ako nikada nisu bili na servisu, vrijeme je da ih odnesete da se dovedu u ispravno stanje, čime ćete ujedno i uštedjeti nešto novaca za gorivo kada budu pravilno ugođeni.

Ostala propulzivna oprema

Ako imate ugrađeni motor, malo povinuti ležajevi osovine mogli bi biti za zamjenu, posebno ako tamo ima više od mrvice toga što igra na pogonskoj osovini. Također je vrijeme da se detaljno pregleda brtvenica. Ako brtvenicu niste morali često pritezati, vrijeme je za zamjenu.

Ispušni razdjelnik

Ako vam je brod stalno u slanoj ili slankastoj vodi a još niste mijenjali originalni razdjelnik, zahvalite svojoj sretnoj zvijezdi da se još nije pokvario. Vrijeme je za proaktivno održavanje kako bi ga zamijenili, jer razdjelnik koji propušta može uništiti motor.

Trupni usisi/ispusti

Ako je prošlo puno godina od kada su ventili bili potpuno otvoreni ili zatvoreni, vjerojatno su blokirani, a tada su sasvim beskorisni. Svake sezone ih treba par puta otvoriti i zatvoriti, a kada ste već tamo, provjerite obujmice.

Oputa jarbola

Koliko je prošlo vremena od pažljive provjere sve opreme i pričvršćenja jarbola (čak i ako su visoko gore)? Deset godina je puno za oputu na brodovima koji sudjeluju u regatama, ali čak i oni kojima se povremeno krstari mogu patiti od cikličkih sila koje uzrokuju stresne pukotine, a morska voda će uzrokovati koroziju koja se neće primijetiti golim okom.