Za mnoge, biti povučen na kraju dugog vučnog užeta prikačenog za brzi gliser vrhunac je ljetnog provoda na moru. Ovo je 10 najvažnijih ljetnih vodeno sportskih savjeta za skijaše, daskaše i tubaše, kako bi svi imali lijep provod:

1. Kao prvo, ostati iznad vode: Osigurajte svakog koga vučete da ima primjereni sigurnosni prsluk. Tip III prsluk je najbolji jer ima posebne kopče za namještanje i izrađeni su za teže padove.

2. Razgovarajte rukama: Jahač tube ima vrlo malu kontrolu tube, a skijaši i daskaši također trebaju pomoć. Prije nego li bilo tko skoči u vodu, komunicirajte s par standardnih ručnih signala, na primjer za stop (ručno presijecanje vrata), usporavanje (spušteni palac), ubrzanje (palac prema gore), OK (podignuti kažiprst i palac zajedno), okret (kruženje podignutog kažiprsta) i povratak na dok (tapkanje po glavi).

3. Gasiti motor: Uvijek ugasite motor broda kada netko ulazi ili izlazi iz vode. Ne samo da propeler može rotirati dok je motor u “leru”, već i ispuh motora proizvodi ugljični monoksid.

4. Čekajte na OK: Jednom kada je skijaš u vodi, pričekajte da bude dovoljno daleko od broda i signal OK kako bi upalili motor.

5. Promatrač je obavezan: Vrlo je važno imati stalni vizualni kontakt sa svakim koga se vuče.

6. Pogledati prije skretanja: Priznajmo. Okreti su ono zbog čega su vodeni sportovi tako zabavni. Ali zato nemojte izgubiti onog na kraju užeta prije sljedećeg zaokreta. Ručni signal za okret je kažiprst prema gore u kružnom pokretu, a tada pokazivanje smjera okreta.

7. Mislite unaprijed: Imajte na umu da s djecom na kraju vučnog užeta imate puno veću odgovornost. To znači da budete posebno oprezni kada prolazite kraj drugih nautičara, obale, navigacijskih pomoćnih uređaja i kod prelaska preko valova.

8. Dva okreta glavom za svaki “pad”: Nakon što netko padne s tube ili se skijaš ili daskaš otpusti, vozač glisera mora uvije pogledati na obje strane prije nego okrene da ih pokupi.

9. Dobar za nastavak: Nakon što padnete, pljesnite rukama iznad glave kako bi oni u čamcu znali da ste dobro i spremni za ponovno skijanje.

10. Okret da bi bili viđeni: skijaš koji padne u vodu bit će puno bolje viđen od ostalih ako se okrene na leđa i skije uspravi iznad vode.

Odgovori