Insekte i njihove ličinke nisu poželjno društvo na brodu, pogotovo ne u blizini hrane. Na tržištu postoji niz kemikalija za njihovo uništavanje (žohare, mrave, moljce, voćne mušice, uholaže, stjenice i druge gamadi), no najveći broj tih proizvoda nije dobar za zdravlje, a ni za okoliš. Na brodu takve proizvode treba koristiti s punom pažnjom, no prevencija je najbolji i najsigurniji lijek protiv gamadi.

• Već smo rekli da se kartonska ambalaža iz dućana nikada ne unosi u brod, jer u njoj vreba sve i svašta. Riješiti je se treba još na doku ili gdje god ima kontejner za smeće. Stvari koje su pakirane u kartonskoj ambalaži (kao što je tjestenina), odmah prebaciti u plastične kutije i ambalažu smjesta odnesti na obalu.

• Odmah očistiti sve što se slučajno prolije/prosipa. Bilo kakvo neočišćeno proliveno piće ili prosuta hrana privući će neželjene mrave i žohare i problem će se samo povećavati što se čišćenje duže odgađa (pogotovo ako je nešto proliveno ili prosuto u nekom tamnom spremištu, tu će se smjesta oformiti pravo gnijezdo).

• Voće i povrće odmah oprati čim se donese na brod. Prije spremanja dobro osušiti. Ovo je važno za rješavanja raznih klica a i prevencija za prehrambeno-prenosive bolesti.

• Oprati limenke od voća, povrće i pića ako izgledaju zaprljano, jer prljavština može privući mnogo sitnih stvorenja. Prije nego se navlaže papirnate etikete, zapisati sadržaj istih pomoću vodootpornog markera.

• Staklenke sa slatkim sadržajem kao što su med i sirupi obavezno spremiti u dvostruke plastične vreće i dobro ih zatvoriti. To je za slučaj da se razbiju, jer onda postaju silni mamac za gamad. Tako treba spremiti i sve ostalo (ulje, likeri) što bi moglo uzrokovati katastrofične posljedice ako se prospe.

• Staviti cijeli češnjak u svako spremište, što će mrave držati daleko. Također se može koristiti prskanje ekstraktom češnjaka ili staviti po kap češnjakovog ulja. Osvježavati svaka 3 mjeseca. Miris će možda iritirati par prvih sati, ali brzo će nestati, iako će mravi još uvijek izbjegavati to područje.

• Bilo kakvu navalu gamadi treba rješavati odmah, bez odgađanja. Gamad neće nestati sama od sebe, situacija će se samo pogoršavati. Temeljito očistiti svako spremište s problemima, a ako se gamad nastanila u bilo kojoj hrani, odmah je baciti. Ne u koš za smeće, već s broda. Inače slijedi veliki i naporan rad čišćenja svakog kutka na brodu, pojedinačno svog suđa i posuđa, posteljine, baš svega. Veliki posao kojeg se može izbjeći pravovremenom reakcijom na naizgled mali problem.

 

Odgovori