Sigurnosna oprema za gliser je pojam koji trebate zapamtiti ukoliko posjedujete gliser do 6 metara dužine s kabinom, centralnom konzolom ili otvorenim pramcem. Ovi su gliseri povoljni, jednostavni za skladištenje i prijevoz. Baš zato što su iz tih razloga sve pristupačniji ljudima, znajte njihova ograničenja, posebno ako planirate plovidbu dalje od obale. Donosimo vam koju sigurnosnu opremu obavezno trebate imati da vam plovidba bude i zabavna i prvenstveno sigurna.

  • Sigurnosna oprema za gliser koju ne smijete zaboraviti

U slučaju kvara motora, nema drugog načina kako doći do obale nego s veslima, stoga ih nikad nemojte podcjenjivati ili izostaviti. Ona s T-ručkom su idealna, jer su izrađena od aluminija i plastike pa su otporna na slanu vodu. Preporučujemo duljinu od najmanje metar i pol.

Današnji prsluci za spašavanje su dizajnirani za cjelodnevno nošenje. Napuhavajući modeli nude bolji uzgon, ali su skuplji i zahtijevaju održavanje. Najvažnije je odabrati prsluk koji ćete uvijek nositi. Djeca neka u svakom trenutku nose prsluk.

sigurnosna oprema za gliser

  • Sigurnosna oprema za gliser – Spremnišni prostor

Suhe kutije i „dry bags“. Ako nemate prostor za suho spremište, velike plastične kutije sa zabrtvljenim vodootpornim poklopcem su idealne za čuvanje elektronike poput radija i GPS uređaja. Također, za manje uređaje postoje i tzv. „dry bags“ koji vaše manje uređaje drže na suhom, a možete ih lako koristiti.

Rezervnu ručnu crpku je dobro za imati u slučaju da vam se pokvari potopna pumpa ili kad zbog kiše ili valova više ulazi vode nego se izbacuje.

  • Sidrenje i izvori energije

Sidro i uže za sidro. Dva sidra s različitim dužinama užeta i komad lanca između sidra i užeta omogućuju sigurno sidrenje, posebno u slučaju kvara motora.

Izvor struje za elektroniku. Elektronski uređaji često koriste iste izvore energije (AA baterije). Držite rezervni paket baterija u suhom spremištu, a poželjno je i prijenosni charger za mobitele s nekoliko raznih ulaza za punjače

sigurnosna oprema za gliser

  • Dodatna oprema za hitne slučajeve

Zračna truba. Gliseri trebaju imati uređaj za proizvodnju zvuka. Ručna truba na sprej u boci je odličan izbor za manje glisere jer je mala, može se čuti na većim udaljenostima, a pristupačne je cijene.

Rezervni propeler. Bilo bi dobro i imati rezervni propeler i pravi ključ za montiranje. Promjena propelera na vodi može biti izazovna, ali aluminijski propeleri se mogu privremeno popraviti.

Kompas i papirnate navigacijske karte u plastičnoj foliji. Papirnate karte u kombinaciji s kompasom dobro dođu u krajnjem slučaju da se elektronika glisera pokvari. Uvijek zaštitite karte plastičnom folijom kako biste ih sačuvali od vode i vjetra.

Pravilno opremljen mali gliser može pružiti mnogo sigurnih i nezaboravnih trenutaka na vodi, stoga ne zaboravite na ove osnovne komponente. Ukoliko se smatrate odvažnima za avanturu, saznajte sve o plovidbi po velikim valovima.

Odgovori