Napuhavajući sigurnosni prsluci – koji se napušu automatski u dodiru s vodom ili manualno potezanjem konopa – u upotrebi su već oko 35 godina, ali još uvijek postoje krive predodžbe kako ove naprave za spašavanje života rade. Evo nekih pogrešnih mitova o njima:

1. Napuhavajući sigurnosni prsluk se ne treba održavati – Priznajmo, prilično je malo stvari na brodu koje ne treba uopće održavati. Prije nego krenete na plovidbu, jednostavno provjerite da li je CO2 cilindar (bombica) čvrsto zategnut i da se vidi zelena oznaka. Jednom godišnje ga izvadite i ustima napuhnite prsluk, ostavite ga preko noći, provjerite da li je istrošen i da li pušta zrak. Preslaganje prsluka je jednostavno, prema uputama koje su isprintane unutar presvlake. Većina prsluka koji se automatski napuhavaju kada se padne u vodu također imaju male otopive komponente koje treba periodično zamijeniti, a to je također jednostavan zahvat. ‘Kit’ za održavanje ima sve potrebne komponente za taj posao.

2. Jedna veličina pogodna je za sve – većina napuhavajućih sigurnosnih prsluka imaju univerzalnu veličinu za odrasle, sve što je potrebno je da se remenima namjesti da dobro pristaje svakoj odrasloj osobi na brodu. Prsluci za plovidbu priobalnim morem većinom su manje glomazni od onih za korištenje na otvorenom moru. Ne postoje takvi prsluci za djecu mlađu od 16 godina.

3. Nema velikog izbora – zapravo, takvi su kakvi su. Jednom kada se odabere boja prsluka, naći će se dva bazična stila napuhavajućih prsluka za spašavanje: prsluk koji se nosi preko ramena kao narednice ili oko struka. Svi prsluci s certifikatom moraju imati oznaku koja pokazuje kako ih se treba koristiti. Velika prednost takvih prsluka je što daju gotovo dvostruko veći uzgon plutanja od standardnih prsluka, te su puno bolji u smislu uspravljanja osobe u vodi u usporedbi s tradicionalnim prslucima s pjenom.

4. Napuhavajući sigurnosni prsluk je preskup – Napuhavajući sigurnosni prsluk počinje s cijenom od oko 100 eura. To je za neke možda stvarno preskupo, ali treba uzeti u obzir da tradicionalne prsluke nitko ne želi nositi i da su kao takvi beskorisni kao i udica bez mamca.

5. Napuhavajući sigurnosni prsluci su nekomotni – netočno! Napuhavajući sigurnosni prsluci su kompaktni, omogućuju tijelu nesmetano kretanje i mogu biti potpuno neupadljivi poput male torbice (pederuše) koja se nosi oko pojasa. Tražite onaj prsluk koji ima neoprenski dio oko vrata i koji se može tako namjestiti da se spriječi pomicanje s jedne na drugu stranu tijela.