Bio veliki ili malen, brodski kriminal ima veliki utjecaj na svoje žrtve i može generirati strah u nautičarskoj zajednici.

Prvi korak u suočavanju s tim problemom je da svaki vlasnik broda bude siguran da je učinio sve što može da se zaštiti od krađe broda, tj. da smanji rizik krađe na minimum. Svi znamo da ne postoji apsolutna zaštita koja će nam jamčiti da naš brod neće biti ukraden. No to ne znači da ne treba učiniti sve što je u našoj moći da ga nekako zaštitimo, a takva zaštita nije skopčana s velikim troškovima.

Zahvaljujući raznim suvremenim alatima danas gotovo da nema broda kojeg profesionalci ne mogu ukrasti. Kako raste njegova vrijednost, tako raste i rizik od krađe, pa je potrebno uložiti više novca u zaštitu. Nekoliko sljedećih savjeta trebalo bi pomoći da mirnije spavate znajući da ste učinili sve da zaštitite svoju imovinu i da ćete svoj brod naći netaknut tamo gdje ste ga ostavili na vezu.

• Nikada nemojte ostaviti na brodu ništa vrijedno što bi privuklo pozornost lopova, uključujući stvari u kokpitu ili na palubi, pa čak ni konope i bokobrane koji nisu u trenutnoj funkciji zaštite broda na vezu.

• Ako je moguće, uzmite sve vrijedne stvari sa sobom (brodska elektronika), ili da budu dobro zaključane. Navucite zastore na prozore da lopov ne može vidjeti unutrašnjost broda. Ako nešto nije moguće uzeti, bilo bi pametno da to dokumentirate fotografiranjem.

• Sva spremišta neka uvijek budu zaključana. Ako je moguće, investirajte u kakav alarmni uređaj ako se on može instalirati na vaš brod. Čak i onaj jeftiniji odbit će poneke sitne lopove koji bi s broda mogli odnijeti GPS, ploter, akumulator, audio sustav ili pomoćni vanbrodski motor. Kada vidi da na brodu postoji alarm, najvjerojatnije će potražiti drugu žrtvu gdje je rizik puno manji.

• Dobro osigurajte svoj pomoćni čamac i njegov vanbrodski motor, jer oni su najvrjednije stvari izložene pogledu i najčešće glavna meta sitnih lopova, premda im ni profesionalci ne mogu odoljeti.

• Kad odlazite s broda, uvijek sa sobom ponesite ključeve, pa i onaj s kojim zatvarate lokere. Ključeve broda i motora držite odvojeno, ako vam jedne ukradu da lopov nema oba ključa s kojima onda može lako otuđiti brod.

• Napravite listu vrijednih uređaja i unesite u nju njihove serijske brojeve (zabavna elektronika, navigacijska elektronika, vanbrodski motor, generator i sl.). To neće sačuvati te uređaje od krađe, ali će pomoći policiji kada negdje otkrije lopove i nađe vaše stvari.

• Kvalitetna zaštita na tom polju je REGISTAR PROTECT, koji nudi suvremena rješenja iz domene sigurnosnog označavanja stvari, bazirajući se na tri elementa: osobnom kodu jedinstvenom kao otisak prsta (povezuje pojedinca i stvar); registriranju stvari u ISR-Internacionalnom sigurnosnom registru (potpuno sigurna, akreditirana, djelomično javna baza podataka i informacija o raznim stvarima) i sigurnosnom označavanju (markiranju) stvari. Sustavi vidljivog, nevidljivog i kombiniranog SIGURNOSNOG OZNAČAVANJA (markiranja) najčešće koriste sljedeće tehnologije:
Sigurnosno označavanje stakala i staklenih površina, označavanje metala i plastike, nevidljiva tinta (UV tinta), mikrodot i DNK tehnologija.

• Mobilni (satelitski) nadzor i praćenje – ovu uslugu nude mnoge tvrtke, pa cijene i nisu tako visoke kako se često misli. Glavne karakteristike su praćenje broda u realnom vremenu, automatsko upozoravanje, daljinska blokada motora i goriva, sigurnosni nadzor i sl. Postoje još mnoge druge varijante za koje je najbolje da se svatko osobno interesira kod pružatelja ovakve usluge, ali najvažnije je da nitko ne zna da to imate na brodu, pa je poželjno da se o tome baš nikome ne priča. Naime, ni tu niste sto posto sigurni, jer lopovi i za satelitski nadzor imaju lijek.

Ako čujete da na vašem području djeluje kakva grupa lopova (trenutno je u Medulinu i okolici počinjeno više manjih krađa), dobro je što češće obići brod, ili još bolje, organizirati se u grupu i naizmjence provjeravati stanje u marini.

U slučaju da imate nesreću pa da vam provale u brod i opljačkaju ga, osim što ćete to prijaviti policiji, pratite Internet oglasnike (Njuškalo, eBay, itd.) da možete reagirati ako se vaše stvari nađu u prodaji.

Odgovori