Hipotermija je stanje kada tjelesna temperatura padne za više od 2 °C ispod normalne razine (oko 37 °C). Ako hipotermija traje dulje vrijeme, moguća je i smrt. Osim toga, osoba čija tjelesna temperatura padne ispod 25 °C ima samo 30% izleda na preživljenje.

Predviđeno vrijeme spašavanja u hladnoj vodi

Voda / Iscrpljenost, nesvjest / Vrijeme spašavanja
21-27 °C / 3-12 sati / 3 h – neodređeno
16-21 °C / 2-7 h / 2-40 h
10-16 °C / 1-2 h / 1-6 h
4-10 °C / 30-60 min / 1-3 h
0-4 °C / 15-30 min / 30-90 min
0 °C / ispod 15 min / ispod 15-45 min

Priprema
Pravilo broj jedan: prilikom plovidbe, uvijek imajte na sebi plutajući zaštitni prsluk.
Prikladna je priprema ključna kada plovite tijekom godišnjeg doba kada je voda hladna. Budite sigurni da su brod i opremaa u prvoklasnom stanju. Provjerite prognozu vremena prilikom isplovljavanja, ali i tijekom plovidbe. Uvijek nekom kažite kuda kanite ići i otprilike kada se kanite vratiti. Obucite višeslojnu laganu odjeću. Uz ronilačko suho odijelo, odjeća iz vune pruža najbolju zaštitu.

Što se događa osobi u hladnoj vodi
Preživjeli u nesrećama kod pada u hladnu vodu kažu da su u prvom kontaktu s vodom izgubili dah. U slučaju da vam je lice uronjeno u vodi, borbom za dah udahnut ćete više vode nego zraka. Nakon uranjanja u vodu moguća je potpuna dezorijentacija žrtve.
– U hladnoj vodi vrlo brzo mogu utrnuti ekstremiteti do točke neupotrebljivosti.
– Hladne ruke ne mogu učvrstiti remenje na prsluku za spašavanje, uhvatiti bačeno uže ili držati se za prevrnuti čamac.
– Unutar nekoliko minuta, žestoka bol može pomutiti racionalno razmišljanje. Napokon, hipotermija se približava, i bez spašavanja i prikladne prve pomoći dolazi do nesvjestice i smrti.
– Normalna tjelesna temperatura je 36.8 stupnjeva. Drhtanje i osjećaj hladnoće počinje kada se temperatura spusti ispod 36 stupnjeva.
– Amnezija počinje na 34.4, nesvjest na 30, a smrt na približno 26 stupnjeva.

Što učiniti u vodi
Hladna voda oduzima tijelesnu toplinu 32 puta brže nego hladni zrak. U slučaju pada u vodu, svi napori da se žrtva izvuče iz nje trebaju se napraviti najvećom mogućom brzinom.
Osobe koje plove i u sezoni kada je temperatura mora niska, trebale bi biti potpuno stručne za tehnike spašavanja i samo-spašavanja.
– Najviše nesreća uključuje malene brodice koje se s praksom mogu ispraviti i osposobiti za ponovni ulaz unesrećenog. Mnoge takve brodice će, makar i napunjene vodom, moći izdržati težinu posade.
– Ako se brodica prevrnula i nemože se ispraviti, treba se popeti na nju.
– Fizički napor kao na primjer plivanje, uzrokovat će da tijelo puno brže izgubi toplinu od samog ostajanja u vodi. Krv se pumpa prema ekstremitetima i brzo se hladi.
– Nekoliko ljudi može plivati oko kilometar i pol u vodi od 10 stupnjeva. Ako se nađete u hladnoj vodi i nemožete iz nje izaći, suočit ćete se s presudnim izborom – ostati u obrambenom stavu u vodi da bi sačuvali toplinu i sačekali spašavanje ili pokušati otplivati na sigurnost.
– Ako padnete u vodu, nastojte da ne paničarite. Zrak u odjeći omogućit će da plutate u vodi.
– Plivanje i pljuskanje u vodi znatno će povećati gubitak topline, te skraćuje vrijeme spašavanja za više od 50%.
– Dijelovi tijela koji najbrže gube toplinu su glava, vrat, pazuh, prsa i prepone. Ako niste sami, priljubite se zajedno sučelice, kako biste održali tjelesnu toplinu.

Odgovori