Možda ste izvrstan nautičar, što opet ne znači da znate riješiti problem s izvanbrodskim motorom na svom gumenjaku ili gliseru, posebno ako vam mehanika baš ne leži. Zato pročitajte ovih pet uobičajenih problema i jednostavnih popravaka da se još za dana možete domoći kopna.

1. Motor ne daje znake života, neće upaliti
Ako ne daje nimalo znaka života a vjerujete da akumulator još ima snage, evo par provjera:
a. Gas staviti u neutralan položaj
b. Je li preklopka za paljenje labava? To bi mogao biti problem, stegnite vijke i sve ćete riješiti.
c. Ima li akumulatorsku izbornu sklopku’ (battery selector switch)? Provjerite da li je uključena.
d. Ima li sklopku za gašenje motora? Provjerite da nije uključena.

2. Mrtvi akumulator
Ako motor melje u pokušaju da starta, a akumulator vrlo brzo izdahne, provjerite spojeve od motora do akumulatora i stegnite ih. Zbog treskanja na valovima često baš spojevi znaju popustiti.

Ako su spojevi čvrsti, očistite mjesta spajanja (nožem, odvijačem, najbolje žičanom četkom). Ponovno stegnite spojeve i pošpricajte ih WD-om 40 kako bi poboljšali provodljivost.

3. Mrtav startni akumulator
Probajte s drugim akumulatorom koji služi za napajanje elektronike. Set akumulatorskih kablova neophodna je brodska oprema i koristi se za premošćivanje ‘mrtvih’ akumulatora na one dobre, ili da pokrenete motor uz pomoć nekog drugog broda.

Možda je u pitanju samo pregorjeli osigurač, provjerite na ploči jel’ su svi okej.

4. Zapleten propeler
Lako je uloviti i omotati oko propelera kakav konop s ribarskih mreža, bez obzira na veličinu i tip motora. Samo uže napravit će dovoljno problema, a pletena mreža puno veće. Uže može ući duboko u osovinsku brtvu i uništiti motor. Pazite da sve izvučete van. Katkad je dovoljno vući za kraj užeta i skinuti ga s osovine. Jasno, motor mora biti u neutralnom položaju kako bi se slobodno okretao dok vučete uže. Ako se ne može izvaditi sve, pokušajte doći do plićine i tamo očistite osovinu i propeler.

5. Pregrijavanje motora
Nikad to nemojte ignorirati, jer pregrijavanjem možete uništiti inače savršeno dobar motor. Provjerite usis vode kraj propelera. Obično je u pitanju morska trava ili plastična vreća koje blokiraju ulaz vode za hlađenje.

Često, posebno kod manjih izvanbrodskih motora, izlazna mlaznica može biti začepljena. Odčepite je kako bi voda nesmetano cirkulirala. Za odčepljivanje katkada treba imati krutu deblju žicu.