Što sve treba znati i učiniti ako se desi provala u plovilo:

U slučaju provale u plovilo, kao i kod krađe cijelog plovila, mora se obavijestiti policija koja sačinjava zapisnik o nastaloj šteti i bez tog zapisnika nije moguće potraživati nikakvu naknadu od osiguravatelja.

Kod krađe inventara, opreme ili dodatne opreme s plovila, osnovica za dokazivanje postojanja dodatne opreme je inventarska lista dostavljena osiguravatelju i spisak opreme predana u marini. Iznimno može poslužiti i račun o kupljenom dijelu opreme. Iznos vrijednosti dodatne opreme mora biti naveden u kasko polici osiguranja. Prilikom ugovaranja treba paziti da je polica ispravno zaključena.

Na ovim primjerima je razumljivo zašto je važno pravilno razvrstati vrijednost osiguranog plovila. Vrijednost plovila se ugovara i dijeli na sljedeći način:

Brod s čvrsto ugrađenom opremom – vrijednost trupa, pogonskog motora i svega onoga što je već ugrađeno u tvornici i neophodno je za navigaciju i plovidbu (sidreno vitlo, navigacijski instrumenti, kompas, brzinomjer, dubinomjer, autopilot; VHF radio stanica, radio s CD playerom i sl.).

Dodatna oprema je oprema naknadno postavljena poput tende, biminija, specijalne navigacijske opreme kao što su radar, fishfinder, ploter i sl. te audio i TV opreme, regatnih jedra, jet ski i sl.

Pomoćni čamac s/bez izvanbrodskog motora.

Osobne stvari, vrijednost pribora za ribolov, ronilačke opreme i sl.

Prikolica. Ako postoji, može se uključiti u pokriće.

Da se ne nađete u takvoj neugodnoj situaciji, posebno ako ste vlasnik vrlo vrijednog plovila, pametno je razmisliti o opremi za nadzor, gdje s bilo kojeg mjesta u svakom trenutku možete vidjeti što se na plovilu događa.

Kako zaštiti brod od krađe?