Ako vam ukradu plovilo iz mora, sa suhog veza, ispred kuće ili iz dvorišta, trebate napraviti sljedeće:

1. Zabilježite kada ste ustanovili da vam je netko ukrao plovilo (datum i vrijeme) i nabrojite što je sve ukradeno (oprema, pomoćni čamac, stvari) i opišite ih. Pouzdano je imati pohranjene sve podatke o plovilu kao i sve podatke o tipu, marki, serijskom broju i godini proizvodnje svakog pojedinačnog dijela opreme. Napravite listu s podacima ukradene opreme i stvari na plovilu. Ne zaboravite napisati svoje osobne podatke, te svoj broj mobitela i mail adresu.

2. Dok čekate policiju, pokušajte sami ispitati uposlene u marini, susjedstvo, pronaći eventualne očevice i zamoliti ih da vam pomognu. Nemojte ulaziti u detaljna ispitivanja, to će uraditi istražni organi, ali ako naiđete na osobe koje imaju neku korisnu informaciju, tada ćete policiju uputiti na njih.

3. Pronađite fotografije plovila iz raznih kutova što novijeg datuma i dajte ih policiji.

4. Upozorite policiju na bilo koji detalj karakterističan za vaše plovilo po kojem se ono može razlikovati od ostalih plovila te marke i tipa. Možda je riječ o nekoj nadogradnji, specijalnom dijelu opreme ili čemu drugom.

5. Pokušajte se sjetiti koliko goriva je bilo u tankovima ako je plovilo motorno, jer je tako moguće predvidjeti mjesto, odnosno crpku gdje bi lopovi mogli natočiti gorivo.

6. Ako je plovilo ukradeno s prikolicom tada morate dati i podatke o prikolici, barem one iz prometne dozvole.

7. Pogledajte dobro mjesto gdje je plovilo bilo privezano, ili parkirano. Pazite da prilikom pretrage tog mjesta ne uništite eventualne dokaze, ali dok čekate policiju snimite mjesto gdje je plovilo stajalo i dostavite slike policiji.

8. Ako je plovilo bilo u marini, dok čekate policiju, potražite dežurnog mornara, prijavite krađu i njemu, te ispitajte da li je primijetio neko sumnjivo kretanje ili ponašanje, te naputite policiju na tog djelatnika. Također uzmite njegove osobne podatke i broj mobitela.

9. Internet i društvene mreže mogu puno pomoći u ovakvim slučajevima. O krađi također obavijestite sve svoje rođake, prijatelje i poznanike, svog servisera, uposlene u marini, te uposlene na crpki na kojoj ste najčešće kupovali gorivo. Umnožite slike plovila i ostavite ih kod svih nabrojenih osoba s molbom da vam jave neku korisnu informaciju koju su eventualno čuli ili vidjeli.

10. Dogovorite način komunikacije s policijom i obavještavajte sve koje ste zamolili da vam pomognu o napredovanju istrage, ako vam to policija dozvoli, odnosno pružajte sve one informacije koje neće ometati daljnji tok istrage. Također pišite kratak dnevnik istrage, koji kasnije mogu koristiti na sudu kada počinitelji budu uhvaćeni i/ili vašem odvjetniku.

Da ne dođete u takvu situaciju, posebno ako imate vrlo vrijedno plovilo, razmislite o ugradnji GPS lokatora koji će alarmirati još dok je krađa u tijeku. Takvi uređaji također mogu posjedovati opciju da se putem interneta isključe motori plovila.

Odgovori