Kvar pogonskih strojeva najčešći je razlog intervencija raznih službi na moru.

Prije svake sezone važno je dobro pripremiti i detaljno provjeriti plovilo pogotovo motor. Ako daleko od kopna ili bilo kakve pomoći motor iznenadno prestane raditi možete se naći u velikim problemima ako nemate drugi ili pomoćni motor. Ako je uz to u tijeku, ili se sprema nevrijeme to je jedan od najgorih mogućih scenarija koji vam se može dogoditi.

Ako se nađete u takvoj situaciji nemojte paničariti. Prvi i osnovni korak je bacanje olujnog sidra kako se plovilo ne bi nasukalo ili razbilo o stijene. Ako plovilo nema olujno sidro bacite bilo kakvo drugo sidro. Ako se ne razumijete u brodske motore bez razmišljanja pozovite pomoć na moru ORYX Asistencije na broj 0800 18 18, na kojem će operater vaš poziv uputiti na odgovarajuću adresu. Ovisno o vrsti kvara motora pokušat će se popravak na licu mjesta ili pristupiti tegljenju vašeg polovila do sigurne luke.

No ako je situacija opasna za život, primjerice ako je nakon kvara motora izbio požar ili došlo do prodiranja mora u plovilo i ono se naginje, odmah VHF-om na 16. kanalu pošaljite poziv u pomoć Mayday, identificirajte se, navedite svoju poziciju i opišite prirodu pogibelji u kojoj ste se našli. Nemate li radio vezu pokušajte telefonom na broj 195 ili 112 kontaktirati službu traganja i spašavanja na moru i pomoć će do vas stići najbrže što je moguće. Do njihovog dolaska postupajte po uputama koje vam daje operater i pokušajte ostati sabrani.

Statistike pokazuju da je kvar pogonskih strojeva najčešći razlog intervencija raznih službi na moru, pa prije isplovljavanja budite sigurni da je vaš motor u najboljem mogućem stanju i da imate ispravni pomoćni motor s dovoljno goriva.

Odgovori