Za sigurnost i zadovoljstvo svakog na brodu, zapamtite, vaš brod i vaša posada su jedno; vaša ograničenja su kolektivna ograničenja.

Postoji mnogo faktora koji mogu odlučiti kako možete sigurno uživati svakog određenog dana. Vaša plovidba može biti ograničena na primjer s vama i vašim znanjem, prikladnošću broda, sposobnostima posade, dostupnom opremom ili vremenskim uvjetima.

Ključ je da identificirate svoju granicu i radite unutar njih ili poduzmete pravovremenu radnju da prebrodite nevolju prije negoli stigne.

Vaše znanje i sposobnosti: Budite iskreni sa sobom i budite sigurni. Nadilaženje vlastitog znanja i sposobnosti može imati katastrofalne posljedice – mnoge su se nesreće dogodile kao rezultat pokušaja da se učini previše prije nego što se bilo spremno.

Ispružite se: ako vas vaše iskustvo i sposobnosti ograničavaju za sigurno rješavanje problema, obuka je prava stvar da razvijete vještine i ostvarite svoje ambicije.

Razne pomorske škole imaju tečajeve za apsolutne početnike pa sve do naprednih gdje možete naučiti upravljati jedrilicama, jet skuterima, motornim brodovima i motornim krstašima. Pronađite u oglasnicima tečaj koji će zadovoljiti vaše potrebe.

Brodski dizajn i konstrukcija: Ako vam brod ima ograničenja za ono što želite, oduprite se porivu da premašite njegove sposobnosti. Umjesto toga mogli biste uzeti u čarter odgovarajući brod, dograditi opremu svog broda ili čak promijeniti brod koji posjedujete.

Posada: znanje i iskustvo vaše posade također utječe na vaša ograničenja, pa morate misliti o tome što im pojedinačno najviše leži – kormilarenje, gvardija, kuhanje, itd.

Isto tako, ne dopustite posadi da vas prisili da radite ono što vam nikako ne leži.

Alkohol, droge, bolesti i morska bolest: najbolji dio sigurnosne opreme ste vi sami. Imajte bistru glavu da možete reagirati u svakoj situaciji.

Alkohol će umanjiti vašu sposobnost koordinacije i sposobnost da razmišljate trezveno, posebno u slučajevima kriznih situacija. On utječe na vaše način rada i odražava se na razmišljanje. Zato ne miješajte alkohol i plovidbu.

Pažnja je također potrebna kada ste na sidru, kod prelaska na i s pomoćnog čamca ili silaska ili ulaska na brod s mola.

Sposobnost osobe također može biti umanjena zbog utjecaja droge, morske bolesti ili neke druge bolesti.

Nemoguće je isplanirati sve mogućnosti, ali potrebno je imati na umu kolektivna ograničenja broda, skipera i posade, biti iskren prema sebi i svjestan svojih mogućnosti, te otići na određeni tečaj koji će pomoći da budete sigurni i još više uživate u plovidbi.

Odgovori