Jesu li termalne (noćne) kamere, poput onih koje je napravio FLIR Systems, bolje od brodskih radara? Općenito, odgovor je ne, jer oba sustava imaju svoju svrhu, prednosti i ograničenja.

Radar otkriva i prikazuje odjeke bilo kojeg objekta, bilo da se radi o kopnu, moru ili brodu. Termalno snimanje je više poput uključivanja prekidača za svjetlo kako bi se otkrila prepoznatljivija, stvarnija slika bilo kojeg fizičkog objekta.

Radar obično može doseći od 24 do 64 nautičkih milja i više. Termičke kamere snimaju objekte na udaljenosti od oko četvrt milje. Ipak, neki modeli s mogućnošću zumiranja produžuju prikaz na 3 milje ili više.

S druge strane, termalno snimanje koncentrira svoj pogled i fokusiranje u jednom pravcu interesa u bilo kojem trenutku. Radar daje sliku od 360 stupnjeva svih objekata oko broda. Radar je najbolji za izbjegavanje sudara i navigaciju. Izvrstan je za otkrivanje smjerokaza i orijentira, kao i za obalu i otkrivanje ulaza u luku. Termalno snimanje je najprikladnije za prepoznavanje objekata i razlikovanje objekata kao što su plutače, mostovi, pristaništa, izbočene stijene i plovila.

Vrste kamera

Termalna kamera može biti fiksno montirana ili ručna i prenosiva. Većina kamera s fiksnom montažom može se prebaciti na pramac ili bilo koji bok, a neke imaju mogućnost nagiba vidnog kuta gore ili dolje. Neke najnovije kamere imaju stabilizator kako bi stabilizirali sliku po teškom moru, dok druge mogu pratiti odabrani pomični cilj.

Termalne snimke i radar mogu se vidjeti na namjenskim monitorima ili na glavnim multifunkcijskim ploterima plovila. Neki ploteri koji imaju ugrađeni Wi-Fi uključuju dodatnu prednost bežične reprodukcije radarskih ili termičkih slika (uz korištenje besplatne aplikacije) na ekranu računala, tableta ili pametnog telefona.

Radar može izmjeriti domet i nosivost pokretnog cilja, kao što je drugi brod, i pratiti njegovo kretanje kako bi se predvidjelo hoće li predstavljati prijetnju sudarom. Kada se radar povezuje s GPS-om i preciznim senzorom smjera plovidbe, radarska slika može se položiti preko zaslona plotera, stvarajući navigacijsku kartu u stvarnom vremenu.

Automatska upozorenja
Pomoću radara, nevidljiva zaštitna zona može se postaviti oko broda na odabranoj udaljenosti, aktivirajući zvučni alarm ako bilo koji objekt uđe u ovu sigurnosno-uzbunjujuću zonu. No to više nije funkcija jedinstvena samo za radar.

Najnovija dostignuća u sustavima termičke obrade donekle dupliciraju značajku zaštitne zone. Sigurnosna funkcija stvara zvučna i vizualna upozorenja kada se na prikazu kamere pojave čamci, plutače i druge prepreke.