Biste li na prvi pogled na karti ili ploteru za manje od pet sekundi mogli prepoznati sedam vitalnih simbola opasnosti koje su u stanju probušiti trup ili oštetiti kobilicu svinuti osovinu propelera ili uništiti sam propeler ili uzrokovati nasukavanje kada to najmanje očekujete? Naučite prepoznavati ove simbole za ‘ubojice brodova’ odmah!

Naučite prepoznavati grebene, podrtine (olupine) i zapreke na prvi pogled. U nastavku možete naći sedam najćešćih grupa simbola koji označavaju opasnost za vaš brod. Ima ih puno više, ali ove ćete simbole najćešće susretati.

1. Greben (plićine)
Bazični simbol za greben je znak plus. To znači da je greben ispod vode svo vrijeme. Simbol koji sliči asteriksu (*)znači da je greben vidljiv kod oseke. Znak plus s točkama u kutevima znači da greben leži u razini mora.

2. Hridi
Hridi, mali otoci, otočići, okruženi su punom linijom i vidljivi u svim plimnim fazama. Broj označava maksimalnu visinu kod najviše razine mora (ili datum stavljanja na kartu). Hridi okružene valovitim linijama pokazuju pokrivene i otkrivene dijelove kod plime. Kod visoke plime hrid će biti ispod vode. Broj pokazuje njenu visinu kada je vidljiva kod niskih plimnih faza.

3. Breakeri
Breakeri (lomioci) se formiraju u oceanu, kada oceanski valovi prelaze preko dna koje je na dubini od jedne do dvije visine vala. Opasni su za mala plovila jer mogu uzrokovati gubitak kormila ili kontrole nad propelerom. Zato budite što dalje od mjesta obilježeno znakom na slici. Ta se mjesta obilježavaju i kraticom ‘Br’ bez simbola.

4. Koraljni grebeni
Svjetske najpopularnije destinacije za krstarenja – Bahami, Karibi i pacifički atoli – također mogu biti vrlo opasne. Ako slučajno krstarite u tim područjima, budite vrlo oprezni i pažljivo proučite navigacijske karte. Tražite kraticu ‘Co’ blizu bilo kojeg simbola za hrid ili otočić. Za navigaciju kroz koraljne grebene koristite tehniku Nigela Caldera.

5. Zapreka
Lako previdljive na nautičkim kartama ili zaslonima plotera, zapreke mogu prouzročiti ozbiljne štete na propelerima, osovinama i kobilicama. Mnoge karte (vanjske) koriste samo kraticu ‘Obstn’ za upozorenje nautičara. Krug formiran iz točkica znači da nepoznata opasnost vreba ispod površine (granica opasnosti). Mali dodani krugovi mogu biti neispravne platforme, stari otpaci ili potopljeni jarboli i stupovi.

6. Olupine (podrtine)
Slika riblje kosti ili potopljenog trupa najčešći su simboli olupina. Riblja kost bez točkica označava sigurno preplovljavanje. Takvi simboli bez točkica postavljeni su da upozore komercijalne ribare da ne vuku mrežu ili upozoravaju brodove da se ne sidre. Riblja kost okružena točkicama ili simbol potopljenog trupa upozorenje je da u širokom luku zaobiđete to mjesto kako ne bi oštetili trup.

7. Odlagalište (Spoil Area)
Opasno područje koje obavezno treba obići. Ako ste se ikada pitali gdje završava krupni otpad, sada znate! Srećom, u Jadranu ne nailazimo na takva područja, ali ako krenete u svijet, takvih ćete područja naći češće nego što možete zamisliti.

ubojice brodova

Kratice koje označavaju opasnost koje treba znati (Eng HR)

Rk, R, Rks – Rock, Rocks / Hrid, Usamljena hrid – Hr, Greben, Grebenasti – Gr
Hk, Wk – Hulk, Wreck / Podrtina, Olupina
Obstn – Submerged Obstruction /Potopljena zapreka
Co – Coral / Koralj
Foul – Foul Ground / Opasna pličina – Plič

Ove dodatne kratice mogu se naći uz bilo koji simbol opasnosti ili mogu biti same. Oznaka ‘Rep’ znači da je nešto na tom položaju javljeno, ali nije provjereno.

PA – Position Approximate (približni položaj)
PD – Position Doubtful (dvojben položaj)
ED – Existence Doubtful (dvojbeno postojanje)
Rep – Reported (javljeno)
SD – Sounding Doubtful (dvojbeno sondiranje)