Vanbrodski motori dolaze s ograničenim jamstvom (garancijom) koje daju proizvođači. Kada je u pitanju kupnja vanbrodskog motora, nije važna samo reputacija brenda, već i kvalitetan servis, onaj prije i poslije kupnje.

Kupnja vanbrodskog motora – Na što paziti

Gotovo sva ograničena jamstva proizvođača vanbrodskih motora pokrivaju greške na materijalima i kvaliteti izrade na određeno vrijeme. Ona NE pokrivaju uobičajeno održavanje, što spada pod odgovornost vlasnika. Zato se može reći, da će jamstvo pružiti spokoj vlasniku i da će, ako bude redovno i prema uputama održavao svoj motor, proizvođač za određeno vrijeme garantirati za uredan rad svog motora.

Na primjer, neka jamstva za vanbrodske motore, kada se koriste na brodovima za razonodu, pokrivaju defekte u materijalu i izradi na dvije do tri godine od dana prodaje (ovisno o vanbrodskom motoru kojeg kupite), uz isključenja opreme koja se posebno prodaje uz motore kao što su instrumenti, spremnici za gorivo i gibljiva crijeva, propeleri i pribor daljinskog upravljanja. Sve su te stavke pokrivene odvojenim ograničenim jamstvima.

Međutim, važno je naglasiti, da većina proizvođača imaju izuzeća koje njihovo jamstvo (garancija) ne pokrivaju, kao što su:

• Neprikladno održavanje,
• Šteta proizašla iz nesreće, kolizije, kontakta sa stranim objektima ili uronjavanje,
• Utrke ili korištenje vanbrodskog motora u natjecanjima,
• Neispravno skladištenje van sezone,
• Korištenje ulja ili sredstva za podmazivanje koja ne zadovoljavaju specifikacije proizvođača vanbrodskog motora,
• Modifikacija izvornih dijelova vanbrodskog motora,
• Izvlačenje broda/transportni troškovi.

Uglavnom, iako ne uvijek, ovi su izuzeci opravdani zbog prostog zdravog razuma. Ako motor ne održavate, van sezone ga ostavite u travi u nekom kutku dvorišta, ulijete staro ulje ili ga pokušate sami popraviti s dijelovima koje nađete u šupi, tada se nemojte iznenaditi ako vam u servisu ne budu priznali vaše jamstvo.

Vanbrodski motori – Produženo jamstvo/garancija

Tvornička jamstva omogućuju da u razumnom vremenskom periodu vaš novi motor bude zaštićen od dodatnih troškova, no za nešto malo više novaca moguće je kupiti produženo jamstvo koje će vanbrodski motor zaštititi još godinu-dvije.

Produženo jamstvo je kao mehanička polica osiguranja za vaš vanbrodski motor – vi se kladite da će se dio motora pokrivenog tim jamstvom u tom vremenu pokvariti, dok se proizvođač kladi da neće. Ako ste u pravu, to vam može zaštedjeti priličnu sumu novaca za popravak. U principu, to je neka vrsta fer i pravedne razmjene dobara za nešto što možda hoćete, a možda i nećete koristiti.

kupnja vanbrodskog motora

Pažnja!

Pazite kod kupnje vanbrodskog motora – ne pružaju sva produžena jamstva istu razinu zaštite. Kod mnogih se moraju platiti radni sati servisera ili su srazmjerno pokrivena sa starošću motora, te omogućuju popravak samo u određenim servisima. Kao i kod svih poslovnih dogovora, neka vam oči budu širom otvorene i ne trošite novce ni na kakve uvjete iz ugovora koji nemaju smisla. Ne donosite odluku odmah, već si uzmite vremena i uspoređujte. S malo surfanja po internetu možete doći do puno korisnih informacija.

Što učiniti da vas novi motor dobro služi i nikad ne iznevjeri (odgovornosti vlasnika)?

Jamstva za vanbrodske motore su dvosmjerna ulica: proizvođač garantira kvalitetu svog proizvoda, međutim i vi morate uraditi svoj dio posla kako bi većina stavaka iz jamstva bila zadovoljena. Ovdje je pet pravila kako bi vaš motor radio bez greške i da vam jamstvo ostane valjano:

1. Registrirajte svoj novi motor kod proizvođača kako bi jamstvo moglo započeti. Prodavač koji vam je prodao motor to je već učinio, ali ako niste sigurni, ispunite jamstvenu karticu koju dobijete s motorom (većinom se nalazi uz upute) i odmah je pošaljite proizvođaču (danas se to može napraviti i internetom).

2. Održavajte svoj motor. Možete ga nositi u servis kako je to objašnjeno u uputama o upotrebi ili to radite sami. Ovako ili onako, vodite evidenciju upotrebljenih materijala i što je napravljeno. Neodržavanje može utjecati na dobiveno jamstvo, a definitivno će skratiti vijek trajanja novog motora.

3. Koristite samo najbolja ulja, maziva, aditive i pročišćavaće kakvi se mogu nabaviti. Proizvodi koje preporučuje proizvođač motora testirani su za njihove motore, i ako su dovoljno dobri za one koji su motor napravili, morali bi biti dobri i za vas.

4. Pazite na svoj motor. Radite jednostavne stvari kao što je primjereno zagrijavanje prije nego date pun gas, te ga isperite svaki put nakon upotrebe.

5. Kod preuzimanja novog motora, budite sigurni da je na njemu napravljen nulti servis.

najbolji vanbrodski motori

Odgovori