Da li je vaš brod manji od 26 stopa (8 m)? Ima li vanbrodski motor i spremljen je na prikolici? Ako je odgovor pozitivan, pripazite – velika ste meta lopovima.

Najnovija studija BoatUS-a kaže kako 75% od svih ukradenih brodova u zadnjih 5 godina odgovara ovom opisu. Kako zima dolazi, a ona je kao stvorena za krađu, evo pet savjeta kako brodove učiniti što manje atraktivnim za potencijalne lopove.

  1. Imate samo jedan lokot? Probajte s još jednim, pa još jednim. Jednostavno ih ne možete imati dovoljno. Cijela poanta je da nečiji tuđi brod bude privlačniji za krađu od vašeg, pa što više lokota lopov vidi, na kuki, vanbrodskom motoru ili na lancima omotanim oko kotača, veća je šansa da produži dalje i nađe lakšu žrtvu.
  2. Ne ostavljajte ključ u pohranjenom brodu. Nikada ne pretpostavljate da je skrovište ključa tako dobro da ga lopov neće naći. Zapamtite, lopovima je to posao i znaju sve te sitne ‘cake’.
  3. Prikolicu blokirajte da se ne može pomaknuti. Odvojite kuku, ili još bolje, skinite kotače i stavite ju na klocne. Mogu pomoći i sitnice, kao ta da ne parkirate prikolicu uz kuću s rudom okrenutom prema ulici. Ako možete, skinite poziciona i stop svijetla – većina lopova radi noću i ne vole privlačiti pažnju kao što je prikolica bez svjetala.
  4. Ne lijepite cedulje po brodu. Skinite onu s natpisom “Prodaje se“, jer zimi privlači pogrešnu klijentelu i lopovu samo dajete mogućnost isprike da ‘razgledava’ brod. Koristite ceradu koja potpuno prekriva brod, bilo bi dobro da na sebi ima uočljivu grafiku i(ili) jarke boje. Skinite svu elektroniku i drugu vrijednu opremu. Ako je elektronika trajno instalirana, zapišite vlasničke informacije, uključujući model i serijske brojeve. Fotografije bi isto pomogle kod zahtjeva za potencijalnom naknadom štete od osiguravatelja.
  5. Provjerite novu protuprovalnu tehnologiju. Uređaji koji šalju obavijesti na mobitel, slikaju/snimaju video, prate rutu broda ili gase motor ako se brod makne izvan svoje virtualne granice mogu odvratiti lopova od njegovog zlog nauma.

Izvor: BoatUS Pressroom

Odgovori