Zamjena brodskog motora I.

Razlog promijene motora na jedrilici

Motor jedrilice glavni je dio za manevriranje tog broda.

Manjkavo održavanje ili jednostavno istrošenost naznačuje trenutak kada se vlasnik jedrilice mora ozbiljno pozabaviti svojim motorom. Pod uvjetom da se više ne može jamčiti da će motor efektivno odgovoriti svim zahtjevima, vrijeme je za promjenu. U takvim je prilikama često sigurnije i mnogo isplativije zamijeniti motor novim, nego napraviti generalni popravak na starom motoru.

Drugi razlozi za promjenu motora mogu biti povećanje snage i smanjenje težine, kako bi se dobila veća mogućnost kontrole broda tijekom manevara, a time i veća sigurnost.

Osnovno održavanje brodskog motora

Posebno prije kretanja na dugo krstarenje i najmanje jednom godišnje (ovisno o broju radnih sati) neke se radnje moraju učiniti za osnovno održavanje brodskog motora:

• Provjera razina ulja i njegove teksture (da je fluidno i čisto). To se tiče ulja u motoru i reduktoru.
• Isto vrijedi za sredstvo za hlađenje. Posebno je važno imati na brodu rezervnih tekućina za nadopunjavanje u slučajevima kada nivo neke tekućine padne ispod minimuma.
• Provjera brtve šupernice.
• Provjera ventila da ne cure.
• Promjena filtera. Sljedeći proizvođačeve instrukcije, promijeniti filtere za gorivo i zrak.
• Impeler i zatvoreni sustav hlađenja. Provjeriti da primjereno funkcioniraju i da će motor biti propisno hlađen.

Prije zamjene motora

Kod razmatranja odabira novog brodskog motora, prvo treba uzeti mjere i pozicije cijevi i vodova.

Treba odabrati motor koji pristaje i koji je podesan za prostor koji imamo na postolju (visina, širina) i u strojarnici, kako bi se lako montirao i imao dovoljno velik prostor za pristup kod budućeg održavanja (promjena filtera, ulja …).

Potrebno je provjeriti i okružje motora (cijevi, osovina …) i sve što nije ispravno mora se zamijeniti. S novim motorom dolazi i novi propeler, a obavezno je učiniti i propelersku analizu.

Mudro je odabrati proizvođača koji jamči rezervne dijelove i pribor za budući motor, kao i brzi i kvalitetan postprodajni servis.

Preporučljivo je odabrati brodski motor s malo elektronike, jer je takve lakše održavati.

Nastavlja se . . .

Izvor: Sole Diesel blog

Odgovori