Usklađivanje motora

Usklađivanje brodskog motora znači prilagođavanje položaja motora u odnosu na osovinu broda.

Danas mnogi proizvođači brodskih motora nude mogućnost kupnje kita s adaptivnim postoljem. To znači da ako im se daju mjere postolja i starog motora kao i položaj ugradnje, oni će isporučiti instalacioni kit za laku ugradnju na staro postolje. To štedi čak do 80% troška ugradnje, izuzev materijala.

Jednom kada se novi motor montira na postolje, njegov se položaj mora uskladiti tako da mu je pozicija savršena za spoj s osovinom.

Osovina se ne može micati jer je fiksirana kod ugrađivanja kroz brodski trup, tako da se motor pomiče gore-dolje uz pomoć elastičnih nosača motora. Nekorektno poravnanje generirat će loše posljedice za sam brod, kao što su vibracije i propuštanje vode. Ako je odabrana fleksibilna spojnica, poravnanje će biti nešto lakše.


Josep Font i Jordi Vizcarra, iz tvrtke Nautica el Port de l’Escala, u priloženom videu korak po korak pokazuju kako se kod jedrilice mijenja motor, što treba razmotriti kada se odabire novi brodski motor, tijek instalacije i osnovno održavanje.

Povezana oprema

Ovo je savršen trenutak da se revidira sva oprema povezana s motorom i razmisli o zamjeni: propelera, osovine, brtvama, sustavima za vodu i gorivo te ispušnoj cijevi, električnim instalacijama …

Elektrika

Kod zamjene električnih instalacija dobra je ideja slikati ili napraviti nacrt stare instalacije, s mjestima kabelskih spojeva.
Jednom kada se postavi novi motor, potrebno je spojiti alternator (plus i minus).

Sklopovi
Sljedeći korak je spajanje vanjskih sklopova: Ispuh, vodu i gorivo.
Preporučljivo je instalirati separator vode i filter goriva koji će se spojiti na dovod goriva za uklanjanje vlage i nečistoće iz goriva.

Mjenjačka kutija

Daljinske komande za mjenjačku kutiju – kontrolna sajla spaja se prema ručki gasa i stavlja u kontakt sa spojkom. Kada se to spoji, rukom se pomiče spojka dok se gura poluga u položaj naprijed / ler / natrag. Ako je sve spojeno kako treba, zupčanici će se savršeno uklapati.

Upravljačka ploča

Upravljačku ploču je vrlo jednostavno promijeniti, potrebno je samo paziti na dužinu kabela kod naručivanja motora.

Tekućine

Motor treba napuniti sa svim potrebnim tekućinama: uljem, tekućinom za hlađenje i, ako je potrebno, ATF uljem.
Da bi znali koliko je ulja potrebno, pažljivo pročitati uputstva proizvođača motora. Vrlo je važno uzeti u obzir kut instalacije motora, kako ne bi došlo do pogrešnog iščitavanja indikatora nivoa ulja (nekad treba više ulja nego što indikator pokazuje).
Kada se provjere sve tekućine, pokrenuti motor na par minuta, a potom ga ugasiti i pričekati da se ohladi i da se ulje iscijedi u karter. Potom ponovno provjeriti nivo ulja, jer će vjerojatno trebati još nadoliti zbog apsorpcije filtera i sistema.
Nakon 30 sati rada mijenja se ulje i filteri, jer novi motor stvori otpad od mikročestica koje odu u tekućine i filtere, te priječe jačinu protoka.

Startanje motora

Otvoriti ventile za morsku vodu i upaliti motor. Pažljivo promatrati i osluškivati ispuh, vibracije motora, zvuk koji proizvodi, stabilnost, broj okretaja, temperaturu i korektan rad svih drugih elemenata.

Zamjenu ili instalaciju brodskog motora trebao bi napraviti ovlašteni servis i morao bi biti certificiran. Odabrani motor mora biti sukladan važećoj legislativi.

Izvor: Sole Diesel blog

Odgovori