Uobičajeno za ovo doba godine, nakon dugog toplog ljeta dolaze hladniji dani i nautičari su zabrinuti zbog hladnije temperature vode, brzih promjena vremena, ali su i mnogo samopouzdaniji ako na moru ima još poneki nautičar koji im u slučaju potrebe može priskočiti u pomoć. S dolazećim lošim vremenom, međutim, slobodno mogu dodati još jednu opasnost na svoju listu: velik broj plutajućih objekata na ili ispod površine, koje kiše speru s obale.

Činjenica je da male brodice pri velikim brzinama mogu lako potonuti zbog udara u takav objekt, bez obzira je li to drvo, nekakva građa ili nešto slično što će nevrijeme s obale odvući u more.

Koja je najbolja mjera opreza? Usporiti nakon većih kiša i dodatno promatranje – što više očiju, to bolje. Jer udar u takav objekt može uzrokovati mnogo problema za bilo koji brod čiji se propulzijski sustav ošteti i omogući vodi da uđe u plovilo.

Evo četiri savjeta:

• Prije polaska: Postoji li na brodu sva sigurnosna i komunikacijska oprema, te rade li kaljužne pumpe kako treba da ništa ne ostane u kaljuži. Dobro bi bilo da na brodu uvijek ima jedan ili dva sića za grabljenje vode, ručna pumpa, ili barem samo plastična boca s odrezanim vrhom.

• Stati kod bilo kojeg ‘muklog udarca u trup’: Ako se čuje udarac, odmah treba zaustaviti brod i provjeriti kaljužu ili spremišne odjeljke zbog mogućeg oštećenja – još jednom provjeriti kasnije, nakon kraćeg vremena. Zna se da se pukotine mogu otvoriti nakon izvjesnog vremena kada brod poskoči na valu. Drugi znak oštećenja je ‘šaljiv’ način ponašanja broda ili manje responzivno upravljanje, što je znak da je voda počela nadirati.

• Obući prsluk za spašavanje: Ako voda počinje nadirati u brod – čak ako se radi samo o blagom kapanju – odmah treba obući prsluk i izvijestiti nadležne službe za spašavanje na moru jer će brod vrlo brzo ostati bez energije i mogućnosti da se preko VHF-a pošalje poziv u pomoć. Potrebno je samo par sekundi da se kapi pretvore u mlaz.

• Pripravnost za improvizaciju: Ako se nađe rupa u trupu, kaljužne pumpe neće moći spriječiti poplavu. Treba iskoristiti sve na brodu čime se rupa može zatvoriti, kao što su ručnici, drveni čepovi ili bilo što drugo što može pomoći. Ako na brodu ima velikog platna (jedra), treba ih staviti s vanjske strane trupa!