Ako je zaštita od sunca filter UV zraka, koliko je dovoljno?

Tamo gdje je koža izložena i zaštita od sunca radi za vas, to je filtriranje UV zraka. Neke od tih zraka uvijek prođu. Postotak visokoenergetskih UVB zraka (uzrokuju opekline) koje prođu kroz ćelije kože mogu se odrediti preko sunčevog zaštitnog faktora (SPF – Sun Protection Factor) prikazanog na proizvodu kojeg koristite.

Ovdje je nešto što vrijedi znati. Ako je stanje zaštite:
• SPF 15, proizvođač tvrdi da je 93% UVB zraka filtrirano.
• SPF 30, proizvođač tvrdi da je 97% UVB zraka filtrirano.
• SPF 50, proizvođač tvrdi da je 98% UVB zraka filtrirano.

Ispada da je zaštita od sunca učinkovita onda kada je dugotrajna, da razina zaštitnog faktora kojeg tražite bude zadržan onoliko dugo kolike su vaše potrebe. Mišljenje da je SPF 50 najbolja zaštita nije istinita u slučaju da proizvod brzo erodira s kože. S razlikom od samo 1% UVB zaštite između SPF 30 i SPF 50 razmislite koja je zaštita stvarno najbolja za vašu kožu.

Gdje pronaći zaštitu od sunca s dugotrajnim učinkovitim SPF-om?

Ulje temeljeno na soji ostaje dugo učinkovito dok ste van vode i najbolja je zaštita od sunca za aktivne nautičare i sportaše.

Nautičari su uvelike svjesni da upravo ono što se broji je ‘koliko dugo’ traje zaštita od sunca u teškim plovidbenim uvjetima sunca, vjetra i konstantnog prskanja vode.

Tako da je prava vodootporna formulacija zaštite od sunca da se ne otopi u vodi i da pruža dugotrajnu zaštitu koja se lako ne istrlja ili ispere – kao takva koži će dati natprosječno navlaživanje i ublaživanje – još dugo nakon što sunce zađe.

Odgovori