Postoje znana pravila po kojima se kradu brodovi, ali najbitnije pravilo je da nema pravila. Apsolutna zaštita ne postoji jer se od profesionalaca skoro nemoguće zaštititi, ali budite uvijek oprezni jer se rizik ipak može smanjiti na prihvatljivu mjeru. Profesionalci znaju što rade i dolaze i odlaze brzo i ostavljaju vrlo malo tragova a time i štete. Za njih jedino pomaže polica osiguranja od krađe. No, puno više je onih kokošara koji s vremena na vrijeme krenu u krađu bilo čega, pa krenu krasti po brodovima vrijednu opremu (elektronika i manji izvanbrodski motori) i tamo često naprave veću štetu od onog što su ukrali. Što učiniti za smanjiti svoje šanse da takvima budete interesantni? Nudimo vam sedam savjeta u tom smislu:

1. Pogledajte područje gdje je smješteno vaše plovilo (komunalni vez, suhi vez, marina, lučica…). Je li noću osvijetljeno? Ima li osvjetljenje koje reagira na pokret ili glasni alarm? Koliko je teško doći do ulaza? Postoji li jedan ili više načina za ulaz/izlaz? Ima li učinkoviti, potpuno operativni sustav za video nadzor? Ima li prostor signalizaciju s kojom evidentira registarske pločice i da li je pod 24 satnim nadzorom?

2. Usporite lopove. Je li upravljačka elektronika učvršćena preko fiksnog pokrova instrumenta? Upotrijebite pričvrsne elemente koji se otporni na protuprovalna sredstva za ugradnju elektronike i vanjsko zaključavanje. Od velike pomoći su i posebne matice s vijkom za montažu motora koje zahtijevaju specijalni ključ. Na tržištu postoji i posebna protuprovalna naprava univerzalna za sve motore. https://www.naucat.com/oprema/hr/oprema-motora/osculati-sicurbolt-protuprovalna-naprava-15/

3. Učinite skupu elektroniku manje privlačnom ugraviranjem svojih podataka ili imena broda i postavljanjem upozorenja (to vrijedi i za izvanbrodski motor). Napravite i kod kuće spremite inventarsku listu motora i elektronike koja uključuje ime proizvođača i serijski broj uređaja te napravite što više slika – uključujući i brod.

4. Budite oprezni na sumnjiva pitanja nepoznatih osoba. U većini slučajeva krađe brodice, lopov se pojavio kao kupac dan prije krađe. Budite oprezni na pitanja stranaca koji žele saznati više o pristupu privezištu. Upoznajte svoje susjede kako biste lakše prepoznali sumnjive aktivnosti i ljude koji ne pripadaju mjestu gdje držite brod na vezu. Dobro je i sa susjedima napraviti dogovor da uzajamno čuvate svoje brodove i vrijednu opremu na njima.

5. Razmislite o montiranju uređaja za praćenje broda koji može oglasiti rani alarm ako nešto nije u redu.

6. Mnogi renomirani proizvođači izvanbrodskih motora kao opcije nude motore s kodiranim ključevima. Takvi su motori nešto skuplji od standardnih, ali za miran san vrijedi razmisliti o toj opciji.

7. Ako ste žrtva krađe, osim što ćete to prijaviti policiji, nastojte to oglasiti gdje god je moguće, posebno na društvenim mrežama. Uz to, redovito pratite internetske oglasnike kako bi brzo reagirali ako se u ponudi nađe vaša ukradena oprema.

Izvor: BoatUS

Odgovori