Kada brod potone, to je njegov vjerojatni kraj. Uglavnom je to zbog toga što je trošak popravka potonulog broda često veći od njegove vrijednosti. Zato ako vlasnici žele spriječiti potonuće pod svaku cijenu, što mogu učiniti? Posebno zato što se po podacima osiguravatelja većina potonuća mogla spriječiti na vrijeme. Dva od svaka tri broda potonula su na vezu, dok su ostali potonuli u plovidbi.

Od svih potonuća na vezu, 39% ih se dogodilo jer je neki mali dio popustio zbog istrošenosti, puknuća i korozije. Kada dođe do postupnog propuštanja mora kroz sporo propadanje dijelova, previše brodova egzistira u ‘zombijskom stanju’, nešto između plutanja i potonuća, ovisno o kaljužnoj pumpi, koja odgađa potpuno potonuće sve dok se i ona ne pokvari ili dok ne isprazni akumulatore. Ovdje nije krivac kaljužna pumpa, glavni krivac je nedovoljno održavanje.

Kod brodova koji potonu u plovidbi, većinski uzrok (43%) je sudar s nečim – plutajućim objektom, podvodnom hridi ili sudarom s drugim brodom ili obalom. Neka od ovih potonuća mogla su se izbjeći da je bilo bolje pažnje skipera, a neke možemo jednostavno pripisati pehu.

Da se spriječi potonuće, ovdje je deset savjeta za vlasnike brodova:

• Za brodove sa Z-pogonom svake godine provjeriti mijeh i mijenjati ga svake tri do pet godina. Brtva mjenjača većinom je prva koja popusti.
• Za brodove s brodskim motorom, provjeriti brtvenicu kod svakog dolaska na brod i presložiti je ako nije kako treba – bolje nego je stezati svako proljeće.
• Za motore s cijevima za morsku vodu, zamijeniti ih kada izgledaju istrošene – kao kada se vide male pukotine ili izgledaju ‘spužvasto’ kada se stegnu. Hrđave obujmice su također upitne i treba ih zamijeniti.
• Zamijeniti impeler rashladnog sustava motora svake dvije do tri godine.
• Provjerite kokpit i instalacije spremnika za ješke – opet pogledati cijevi, obujmice i napukle ili puknute fitinge. Osigurati da se mogu provjeriti sve vodoinstalacije, ako ne, instalirati inspekcijska okna za lakši pregled.
• Svake sezone pozorno provjeriti ispod vodene linije sve armature, cijevi i obujmice.
• Ne zaboraviti na drenažni čep, on je uzročnik mnogo čega.
• Držati oči dobro otvorenim i zamoliti posadu da pazi na plutajuće objekte. U slučaju nasukavanja ili udara u nešto, razmotriti gdje brzo pristati zbog provjere dna ili pogonske opreme.
• U slučaju najave velikog nevremena uvijek brodice koji se prevoze na prikolici treba izvući na suho. Te brodice uglavnom imaju nisko nadvođe i nisu se u stanju suprotstaviti većim valovima.
• Način vezanja broda koji ga uvijek drži usmjerenim prema središtu veza može spriječiti probleme koji ponekad znaju dovesti do potonuća.

Odgovori