Spuštanje broda u proljeće za novu nautičku sezonu uglavnom je sretan trenutak, no neke vlasnike umjesto plovidbe čeka neugodno iznenađenje – potonuće broda.

Uobičajeni uzroci

“Dok je brod još na suhom, to se lako može spriječiti,” poručio je Bob Adriance, urednik magazina Seaworthy. Evo par njegovih savjeta da spriječite proljetno potonuće:

Metalne obujmice: Priprema motora za zimu u jesen često zahtjeva uklanjanje spojnica na gibljivim cijevima kroz koje teče sredstvo za hlađenje. Dolaskom proljeća mnogim se vlasnicima žuri da što prije krenu na prvu proljetnu plovilu, a spojnice nisu ponovno pričvršćene ili primjereno stegnute. Dodatni je razlog što se zbog nekih skučenih strojarnica te spojnice ne mogu lako vizualno pregledati. Zbog toga u proljeće treba sve takve spojnice dobro pregledati i ispitati da su sigurno stegnute i na svom mjestu.

potonuće broda

Gibljive cijevi: Tijekom zime voda u njima često zna smrznuti, a neka se crijeva izvuku iz pipca ventila. No, s proljetnim višim temperaturama voda opet postaje tekuća, pa ako je ventil prošlu jesen ostao otvoren, voda će procuriti u kaljužu. Dvostruke nehrđajuće obujmice, inspekcija gibljivih cijevi ili držanje zatvorenih ventila može spasiti brod od proljetnog potonuća.

Proljetne kiše: Kombinacija velikog pljuska s curećim portolima, palubnim prozorima, fitinzima, pa čak i izlivnicima začepljenim od jesenskog lišća su recept za potonuće. Litra vode teži oko 1 kilogram, pa ne treba mnogo da brod s niskom razmom potone samo par centimetara prije nego što kokpit izlivnici utonu i voda počne ulaziti u brod. Veći brodovi s popucanim ili nepravilno pričvršćenim fitinzima malo iznad vodene površine također mogu početi propuštati vodu kad se ti fitinzi nađu ispod površine. Osigurajte se da kiša otiče s broda, a ne da ulazi u njega.

potonuće broda

Filteri morske vode: Kod brodova s brodskim motorom, uvijek provjerite filter zbog pukotina ili drugih oštećenja. Ako nije bio primjereno pripremljen za zimu, usisni filter morske vode može smrznuti preko zime i oštetiti kuglu ventila. I ako je ventil ostao otvoren, brod će početi tonuti čim se led u filteru otopi. Brod će također potonuti ako je ventil ostao zatvoren preko zime pa se u proljeće otvori, a vlasnik je zaboravio provjeriti da li je kugla ostala neoštećena.

Brtvenica: Na brodovima s brodskim motorom, ako brtvenica na osovini propelera ne brtvi kako treba, voda bi mogla poplaviti brod. Zapamtite, brtvenica može malo propuštati vodu samo kada se osovina okreće. Brtvenice zahtijevaju rutinske preglede, bez obzira na sezonu.

Izvor: Seaworthy