Ako će vaša brodska prikolica provesti zimu na otvorenom izložena svim vremenskim uvjetima, ovdje je pet savjeta kako zaštititi svoju investiciju i eliminirati probleme kada prikolica bude ponovno u pogonu.

Posprejajte je

Sprej za podmazivanje tipa WD-40 po metalnim rolerima, vinčevima i električnim spojevima odagnat će vlagu i rđu. Sada je najbolje vrijeme da se pobrinete za sve ogrebotine i rđave mrlje na (galvaniziranom) metalnom okviru: obrusite ga, grundirajte i obojite. Vjerujte nam, to će vam biti zadnja stvar o kojoj ćete razmišljati kad dođe vrijeme da se krene put mora.

Ne parkirajte prikolicu ispod drveća

Neki nautičari vjeruju da će parkiranjem čamca ispod drveća zaštititi istog od vremenskih nepogoda. Istina je upravo suprotna – led, snijeg i vjetar mogu slomiti drvo i njegove grane koje će se srušiti baš tamo gdje ne treba. Lišće i iglice također mogu zamrljati ceradu čamca ili si mogu naći put u unutrašnjost gdje će začepiti krmene drenažne rupe.

Okrenite rudo suprotno od smjera prema cesti

Ako ćete svoj čamac ostaviti na kućnom prilaznom putu preko zime, udaljite ga što je moguće više od ulice i nastojte zaključati kuku prikolice. Igra je u sprečavanju krađe i potencijalnom lopovu treba što više otežati posao.

Pobrinite se za kotače

Osim što će nedostatak kotača obeshrabriti lopova, ujedno ćete gume zaštititi od sunca i hladnoće. Kada skinete kotače, dobro je pobrinuti se za ležajeve osovine (druga stvar koja vam neće pasti na pamet kada dođe vrijeme za plovidbu). Blokirajte okvir prikolice i stavite plastične vreće (iz čvrste plastike) preko kočnica da ostanu suhe. Ako kotače nećete skidati, stavite ispod njih komad daske za sprečavanje suhog truljenja i zaštitite ih zajedno s kočnicama plastičnom vrećom. Da bi spriječili uleknuće guma, tokom zime prikolicu periodično pomičite za par centimetara.

Pobrinite se za dobar odvod vode

Ako čamac ostaje na prikolici, nagnite je malo da podignete pramac kako bi sva voda mogla istjeći kroz drenažne otvore. Ne zaboravite skinuti poklopce otvora i pričvrstite ih uz ključ za paljenje kako ih ne bi zaboravili u proljeće. Također dobro pričvrstite ceradu čamca i preko zime povremeno provjerite kokpit da vam se ne usele kakvi sitni glodavci.