More. Brod. Plovidba. Jedrenje. Ah, s proljećem za vratom, svi smo nestrpljivi da nam brod bude spreman, pa pljus u vodu, pa paljenje motora ili podizanje jedra, štogod, i polijetanje. Na jedan dan. Ili vikend. Ili tjedan dana. Ili…

Zvuči kao plan? Ali, prije nego što odete, pobrinite se da otključate ključ plovidbe ili sigurnost krstarenja. U spremištu ispod nogu. Kakvo spremište ispod nogu? Ono tamo s cijelom starudijom nakupljenom do vrha poklopca.

Znate, sve one điđe i đakonije koje ste spremili u svoj brod kao da je on jedinica za skladištenje koja pluta. Doista, neki od njih su i brodovi. Činjenica je da su mnogi brodovi za razonodu prava plutajuća skladišta. Smetlišta. Koliko vam tog smeća stvarno treba ili nešto znači? Ili ste možda izgubili ključ?

Jeste li se ikada zapitali kako su mornari stoljećima plovili bez svih ovih modernih điđa? I ne, nisu svi padali preko bande u more i pogibali nesretnom smrću. Umjesto toga, preuzeli su odgovornost za svoju dobrobit. Budite sigurni da su shvatili tajnu sigurne plovidbe. Čist brod sa svakom stvari na svom mjestu.

Od biblijskih mornara do mornara novog tisućljeća, šačica je pronašla zlatni ključ za otključavanje tog prašnjavog podnožnog lokera i njegovog pospremanja iznutra.

Zato krenite u ‘avanturu’ i zaronite u unutrašnjost svog broda. Sve izvadite van, odvojite bitno od nebitnog i ponovno sve presložite kako bi u kritičnim situacijama posve sigurno znali gdje se nalazi koji dio ključne opreme. Jednostavno, zar ne, a opet nikome se taj prljavi posao ne radi. ‘Bumo, drugi vikend,’ tješimo se. Dok ne dođe do ‘drž nedaj’, kada je svaka sekunda pravovremene reakcije sudbonosna. A za nju trebamo znati gdje se što nalazi.

Jedan od gurua nad guruima među jedriličarima koji su imali školu, tip po imenu Steve Colgate – regataš, krstaš i olimpijac – znao je nešto o zlatnom ključu sigurne plovidbe.

Zapravo, napisao je citat koji je odredio plovidbu i brodove koji se do danas sažima u jednoj rečenici. Svaka riječ znači nešto. Možete ga pročitati i odmahnuti rukom, kao “big deal”! Ili secirati svaki dio kao jednu od najfinijih definicija plovidbe i jedrenja – ikada napisanu.

Dakle, na vašem mjestu, zapisali bi to. Ili izrezali i kopirali u Word dokument ili nešto slično. Potom povećali font 20+ puta. Ispisali i zalijepili iznad svog stola. Ili postavili na svoj brod. Ili stavili u svoj notes među”najvažnije bilješke”.

Čitajte ga svaki put prije nego što odvežete cimu. Potaknite partnera, supružnika ili posadu da učine isto. Prije isplovljavanja. Prije jedrenja. Prije regate. Prije vikend krstarenja. Na dužim krstarenjima, učinili bi to svakodnevnim ritualom.

Potraje oko pet sekundi za čitanje. Samo jedna rečenica. Svega jedanaest riječi. Jednostavnih. Baš kao što bi plovidba i krstarenje trebali biti. Nema otpadnih riječi od čovjeka za sve sezone plovidbe.

Dakle, ovdje je …

“Uspješno ploviti je imati potpunu kontrolu nad brodom u svakom trenutku” – Steve Colgate

Svaka riječ ima ključ. “Potpuno” znači ukupno. “Kontrola” znači upravo ono što kaže. Kao i izraz “u svakom trenutku”. Ispod jedra. Pod motorom. Bilo koje veličine. Svake vrste. Bilo koje vrijeme. Bilo gdje na svijetu. Zvuči kao sigurnosni plan za plovidbu (ili jedrenje), zar ne?.

Izvor:Captain John’s Skipper Tips

Odgovori