Krećete na dulje putovanje automobilom? Proučite naše savjete, pripremite svoj automobil i osigurajte putovanje bez gnjavaža!

Proljeće i ljeto obično probude pustolovni duh, a mnogi se u avanturu otisnu upravo automobilom. Želite li preći Europu od Porta do Istanbula, ili ćete se zadovoljiti skromnijim izletom u regiji, potrebno je temeljito pripremiti automobil. Nenadani kvar garantira uništeno putovanje!

Mi smo se pobrinuli za savjete, a dobru zabavu prepuštamo vama.

1. Generalka mjesec dana prije

Kad se planira dugo putovanje, treba misliti unaprijed. Zato svog ljubimca pregledajte detaljno barem mjesec dana prije kretanja na putovanje. Ako nakon generalke vaš automobil pokaže neke male nedostatke, još ćete ga imati vremena ugoditi prije putovanja.

2. Ulja i tekućine

Prije samog putovanja obavezno provjerite razinu ulja u motoru. Ne štedite na ulju, kupite ono koje preporuča knjižica za rukovanje vozilom. Za dugi put najbolje je u prtljažniku imati i rezervnu litru ulja.  Provjeravanje ulja u kočnicama također je imperativ prije kretanja na put.

Spremnik rashladne tekućine nikako ne smijete otvarati nakon zaustavljanja automobila.

Kad ste sigurni da je s uljima sve u redu, provjerite i stanje rashladne tekućine, pogotovo ako krećete na put u ljetnim mjesecima. Nekoliko litara destilirane vode nosite sa sobom za svaki slučaj, bolje će vam poslužiti od rezervne ležaljke. Spremnik rashladne tekućine NIKAKO NE SMIJETE otvarati nakon zaustavljanja automobila – morate pričekati da se ohladi.

U proljeće buja život, pa se tako množe i brojni kukci koji skončaju na vašem vjetrobranskom staklu. Prije polaska provjerite stanje vjetrobranske tekućine, koja bolje skida nećistoću sa stakla od obične vode, pa na njoj nemojte štediti.

3. Guma glavu čuva

Kao i s lošim cipelama, ni s lošim gumama nećete daleko stići, a mogu vam se dogoditi puno gore stvari od nažuljanog stopala. Ćelave gume imaju plitke profile, tj. žljebove. Ukoliko u žlijeb stavite kovanicu od deset lipa i guma ne prekriva njen rub, to je alarm za uzbunu – odmah promijenite gumu!

Većinu oštećenja na gumama uzrokuje nepravilni tlak. Guma s preniskim tlakom može puknuti pri većim brzinama. Tlak u gumama mjeri se kad su gume hladne. Također, nikuda ni ne pomišljajte krenuti bez rezervne gume i alata za promjenu guma.

4. Stanje pod haubom

Pregledajte stanje remena – ako su istrošeni, trk do automehaničara. Isto vrijedi i ako gumene cijevi pod haubom imaju na sebi zadebljanja, što znači da im je oslabila stijenka.

Statistike kažu da je neispravan akumulator glavni uzrok kvara na automobilima, pa mu posvetite posebnu pažnju.

5. U slučaju nevolje

Ne želimo vas plašiti, ali svakako provjerite jeste li sa sobom ponijeli trokut, reflektirajući prsluk, konop za vuču, vatrogasni aparat i kutiju prve pomoći! ORYX-ov broj za pomoć na cesti je 0800 18 18. Memorirajte ga u mobitelu i razmislite o pogodnostima koje vam nudi učlanjivanje u ORYX Asistenciju. Ukoliko putujete u iniozemstvo, informirajte se o tamošnjim službama za pomoć u prometu.

6. Vozačku, molim!

Prije kretanja, provjerite imate li sljedeće dokumente:

 • vozačka dozvola,
 • osobna iskaznica,
 • knjižica vozila i prometna dozvola,
 • kreditne i debitne kartice.

Ako ćete se otisnuti preko granice, trebat će vam i

 • vinjete za zemlje u kojima je to potrebno (Slovenija, Austrija, Švicarska),
 • adresa hrvatske ambasade,
 • zelena karta (dobili ste je pri registraciji vozila),
 • uvjeti ulaska u zemlju za kućne ljubimce,
 • međunarodna vozačka dozvola.

7. Gužve i stranputice

Na cesti je radio vaš najbolji prijatelj, pratite izvješća o stanju na cestama i tako planirajte put. Općenito je pravilo da na more, ako baš ne morate, ne putujete petkom popodne i da se ne vraćate nedjeljom navečer. ORYX-ov broj na kojem možete saznati više o stanju na cestama je 0800 18 18, ali ga nemojte zvati dok vozite ako nemate hands free.

Osim gužvi, putovanje vam se može zakomplicirati i ako zalutate. Proučite rutu prije nego sjednete u automobil. Nijedan GPS nije savršen, pa za svaku sigurnost nosite sa sobom i papirnatu kartu. Proučite i forume i blogove da saznate iskustva ljudi koji su već putovali autom na vaše odredište. Jednim statusom na Facebooku možete i od svojih frendova saznati neke korisne informacije o putovanju u određenu destinaciju.

8. 10-20% svih nezgoda uzrokovano je umorom!

Da, upravo tako. A na dužim putovanjima umor će vas sigurno svladati. Umor i pospanost smanjuju vašu sposobnost reagiranja na opasnosti, pa se što prije isključite iz prometa. Odmorite se i pokušajte odspavati. Otvaranje prozora i puštanje glasne glazbe samo su kratkotrajna rješenja i zato se radije zaustavite, bez obzira koliko žurili. Na putovanje ne krećite umorni ili pospani.

9. Spas od vrućine

Ako vam usred ljeta na užarenoj cesti zakaže klima, bit će to uspomena koju nećete dugo zaboraviti. Teško da će pomoći otvoreni prozori, a od propuha možda zaradite i upalu kao suvenir s putovanja. Provjerite klimu prije puta, a ako se slučajno ne sjetite, uz cestu ćete vjerojatno naići na jednu od brojnih specijaliziranu radionicu za popravak i punjenje klimatizacijskih uređaja.

10. Korisna i beskorisna prtljaga

Prije putovanja prozračite i ulaštite svoj automobil, a iznutra mu priuštite tretman usisavačem. Nije obvezno, ali bit će vam ljepše. Što je auto više natovaren, više će goriva trošiti. Zato dobro razmislite što sve vučete sa sobom. Ako niste sigurni trebate li nešto nostiti sa sobom, to vam vjerojatno ne treba. Učvrstite prtljagu – ako se miče može destabilizirati vaš automobil. Ako nosite prtljagu na krovu dobro provjerite krovne nosače i učvršćenost kutije na njima.

11. Natankajte ga doma

Napunite li rezervoar dan prije putovanja, riješit ćete jednu nepotrebnu brigu. Usto, gorivo je često jefinije u gradu nego na cesti!

12. Gorivo za vas

Ne idite na put bez male zalihe suhe i nekvarljive hrane. Ponesite i dosta tekućine. Putrem će vam sigurno trebati okrijepa, a i sami znate koliko su brutalno skupi sokići i grickalice na pumpama i odmorištima.

13. Korisne sitnice

Možda će vama i ekipi na putu dobro poslužtiti:

 • deke i jastuci,
 • velike plastične vreće za otpad,
 • auto-punjač za mobitel,
 • sapun, vlažne maramice i toaletni papir,
 • novi bon za mobitel ako ste na prepaidu

Koji su vaši savjeti za sretno putovanje automobilom?

Odgovori