Pokvareni automobil ili neki drugi automobil zbog kojeg se morate zaustaviti na cesti, noćna je mora svakog vozača, i gotovo svakom se to već jednom dogodilo.


Logično, prvi korak je pokušati utvrditi  problem i vidjeti možete li ga sami otkloniti. U rijetkim slučajevima ćete uspjeti ili će se automobil „misteriozno sam popraviti“, odnosno problem će nestati. Ipak, u većini slučajeva trebat će vam pomoć. Ovdje navodimo neke slučajeve kada se ne isplati ili je opasno pokušavati otkloniti problem samostalno. Mnogo pametnije je odmah pozvati službu za pomoć na cesti.

Puknuta guma

puknuta guma pomoć na cesti

Mnogi auti proizvedeni u posljednjih deset godina nemaju rezervnu gumu već samo pjenu za krpanje i kompresor za zrak. Uz malo muke i pripadajućih alata, kotač možete zamijeniti toliko da izdrži do najbližeg servisa. No, pjena za krpanje privremeno će „popraviti“ vašu gumu, i to samo ako se radi o sitnoj rupici, primjerice od čavla ili trna. Ako ste gumu razderali na kamen ili je ona eksplodirala tijekom vožnje, od seta za popravak nema nikakve koristi. Nemojte gubiti vrijeme i umjesto da pokušavate zakrpati odmah nazovite pomoć na cesti da vas prebaci do obližnjeg vulkanizera.

Crvena lampica stop

crveni stop instrument ploča pomoć na cesti

Moderni auti imaju vrlo jasan sustav signalnih „lampica“. Kada se upali neka crvena lampica ili natpis „STOP“ koji indiciraju neki ozbiljniji kvar, auto morate zaustaviti odmah čim je to sigurno učiniti. Nastavite li vožnju riskirate dodatnu štetu, pa čak i prometnu nezgodu. Nakon zaustavljanja, ako problem ne možete ukloniti sami, jedini razuman korak je – pozvati pomoć na cesti.

Krivo gorivo

toci gorivo

Počeli ste ulijevati gorivo u vaš automobil i nakon kratkog vremena shvatili da umjesto dizela točite benzin. Bez obzira na to što ste u spremnik nalili samo pet litara krivog goriva nije pametno napuniti ga do vrha pravim gorivom i nadati se da će sve proći u redu. Pomoć na cesti ovdje je mnogo pametnija odluka nego riskirati skupe i ozbiljne kvarove na motoru automobila.

Kvar na električnom i hibridnom autu

Pa čak i da se razumijete u motore automobila, rijetko koji problem moći ćete otkloniti samostalno na cesti. No otvaranje poklopca motora i detaljna provjera o kakvom problemu se radi, sigurno ne može naštetiti. Osim ako su u pitanju električni i hibridni automobili. Zbog visokih napona petljanje po pogonskom sklopu ovakvog automobila može biti čak i smrtonosno. Zato je mnogo pametnije pozvati pomoć na cesti i potražiti pravog stručnjaka.

Kvar kočnice

Kvar na kočnicama potencijalno je najopasniji kvar koji se može dogoditi. Hlađenjem kočnica neki problemi se mogu privremeno otkloniti i auto će opet solidno kočiti. No takav auto je prava sigurnosna tempirana bomba. Može vam se dogoditi da za samo nekoliko minuta vožnje kočnice opet zakažu. Zato je u takvim slučajevima najpametnije pozvati pomoć na cesti koja će vas odbaciti do prvog servisa.