Ljeto je već u punome jeku i ljudi često izbjegavaju gužve vozeći se biciklom. Jednako kao i svi ostali i biciklisti se u prometu moraju pridržavati pravila koja su za njih propisana da bi što sigurnije stigli od točke A do točke B.

Za upravljanje biciklom ne postoji vozački ispit, ali su biciklisti ravnopravni sudionici prometa i sjedanje na bicikl, jednako kao i sjedanje za upravljač bilo kojega drugog prijevoznog sredstva, donosi određene rizike. Sama vještina upravljanja ovim vozilom na dvama kotačima nije dovoljna za sigurno sudjelovanje u prometu. Osim toga valja napomenuti kako svaki bicikl treba biti tehnički ispravan prije nego se njime krene u promet. U suprotnome biciklisti ugrožavaju svoje, ali i tuđe živote.

biciklisti u prometu

biciklisti u prometu

Svaki biciklist mora znati da je dužan kretati se biciklističkom stazom ili što bliže desnome rubu kolnika. Ako na kolniku ne postoji označena biciklistička staza, a nema ni nogostupa onda se preporučuje vožnja desnim rubom izvan dosega drugih sudionika prometa. U tom slučaju izloženi ste najvećem riziku, pa je naša preporuka da budete maksimalno skoncentrirani na sebe i ostale sudionike prometa. Važno je znati da za vas tada vrijede prometna pravila koja vrijede za aute i motocikle. Uvijek budite sigurni da na vrijeme rukom signalizirate skretanje.

 

biciklisti

 

Obje ruke moraju biti za upravljačem u svakome trenutku vožnje i nikada se biciklisti ne smiju pridržavati za druga vozila u prometu. Od sumraka pa do potpunoga svanuća svaki bicikl mora imati upaljeno jedno bijelo svjetlo sprijeda i jedno crveno svjetlo straga. Osim toga, svaki je vozač i danju i noću, za smanjene vidljivost, dužan imati reflektirajuću oznaku poput prsluka, nogavice i sl. Nadalje, vozači mlađi od 16 godina moraju nositi zaštitnu kacigu na glavi. Pridržavate li se ovih pravila, vaš će boravak na biciklu biti sigurniji, ali i jeftiniji.

Kao i za sve ostale sudionike prometa i za bicikliste postoje zakonom propisane kazne. Pa se tako vožnja pod utjecajem alkohola u koncentraciji većoj od 0,5 promila kažnjava s 500 kuna, a neuvažavanje svih ostalih navedenih odredbi kažnjava se s 300 kuna. Djeca koja su navršila 14 godina smiju upravljati biciklom na cesti. S navršenih 9 godina samo ako imaju potvrdu da su prošli školu za bicikliste, a ostala djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe iznad 16 godina.