Budućnost nam zasigurno donosi autonomnu vožnju, električne automobile i još mnogo toga što trenutno ne možemo niti zamisliti. No činjenica je da su tehnologije već danas znatno promijenile način vožnje ali i sigurnost automobila. Glavni faktori sigurnosti automobila više nisu crash testovi ili otpornost na sudare već upravo tehnologije koje su tu kako bi spriječile da do sudara uopće dođe. One su sve češće u modernim autima i zbog njih vožnja postaje sigurnija i lakša, a i manje vješti vozači nisu tolika “opasnost na cestama”.

Veliki broj prometnih nesreća skrivio je nepregledan mrtvi kut. Ugradnjom senzora ili kamera, u vanjske retrovizore automobila kako bi se prepoznala vozila u mrtvom kutu taj je problem riješen. Lampica na retrovizoru automobila pali se kada senzor detektira drugo vozilo u mrtvome kutu. Tako je smanjen broj radnji koje, pri mijenjanju prometnih traka, vozač mora izvršiti. To omogućava vozaču konstantan pogled na cestu, bez nepotrebnih okretanja kako bi provjerio mrtvi kut. Ovo je samo jedan primjer tehnologije kakva se već primjenjuje kao i audio interakcija između vozila i vozača. To je još jedna jako bitna stavka, kako za izbjegavanje prometnih kazni tako i za neometano podešavanje postavki vozila, poput glasnoće muzike ili podešavanja ventilacije, a da se pritom vozačeva koncentracija na cestu ne ometa. No neke tehnologije za sada su u sferi SF-a iako bi u budućnosti vrlo lako mogle postati stvarnost.

tehnologija automobili

“Brain to vehicle” revolucionarna je tehnologija koja doslovno povezuje vozača s vozilom. Kada vozač sjedne za upravljač na sebe priključuje uređaj koji očitava aktivnost moždanih vijuga i tako omogućava doslovno “spajanje” vozila s vozačem. To će omogućiti da sustav prepozna radnju koju bi vozač mogao izvršiti tijekom raznih situacija kako bi prilagodio vozilo u skladu sa sljedećom radnjom. Naprimjer, kada sustav prepozna da bi sljedeća vozačeva reakcija mogla biti kočenje, automatski će pripremiti vozilo za zaustavljanje a to će uvelike smanjiti put kočenja automobila. Treba naglasiti da pritom vozač ni putnici ne bi ni osjetili da je sustav aktivan.

tehnologija automobila

No tehnologije koje će promijeniti vožnju u budućnosti nisu vezane samo za automobil. Pametni semafori za zadaću, osim signalizacije, imaju povezivanje s automobilima pomoću odašiljača koji će se u semafore ugrađivati. Automobil prima signal odaslan sa semafora i tako upozorava vozača hoće li automobilom moći proći kroz semafor prije paljenja crvenoga svjetla. Usto će, za čekanja zelenoga svjetla, slati informacije kao što su koliko još preostaje do paljenja zelenoga svjetla.

Tehnologije bi nam trebale olakšati i svakodnevne muke kao parkiranje i traženje parkirališta. Mogućnost daljinskog upravljanja vozilom, revolucionarna je tehnologija kojom se vozilo, po potrebi, može zavući tamo gdje inače ne bi moglo jer nema dovoljno prostora da bi vozač mogao izaći kada se uparkira. Tako će se smanjiti potreba za velikim, glomaznim parkiralištima koja zauzimaju puno prostora u gradovima.

Odgovori