Spremate li se na put negdje u Europi, u većini slučajeva morat ćete platiti cestarinu. U nastavku donosimo u kojim državama se koriste vinjete, u kojima klasičan sistem naplate, a u kojima se cestarina uopće ne naplaćuje.

Koje države koriste vinjete?

Vinjete se moraju kupiti prije ulaska na autoput, a koriste se u Austriji, Sloveniji, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj te Švicarskoj. Digitalna vinjeta se može kupiti za države Austrija, Mađarska, Slovenija, Rumunjska, Bugarska i Češka, i to putem weba. Ali pazite na pravila koja svaka država ima vezano za rokove kupovine elektronske vinjete prije kretanja na put. Pravila su naravno drugačija za vozila ispod 3,5 tone nosivosti i iznad, te kupujete li vinjetu kao privatna osoba ili u ime firme. Osobna vozila mogu kupiti vinjetu za najmanje 7 do 10 dana, kako u kojoj državi.

Slovenija

U Sloveniji vrijedi samo digitalna vinjeta dok su klasične naljepnice ukinute. Tjednu, mjesečnu ili godišnju vinjetu je moguće kupiti na benzinskim postajama ili na internetu prije polaska na put i to na ovoj stranici. 7 dana za vozilo do 3,5 tone nosivosti i 1,3 m visine koštati će vas 7,5 €, mjesec dana 30 € a godišnja 110 € a za vozila koja su preko 1,3 metara visine će vas sve vinjete koštati točno duplo više. Tunel Karavanke koji povezuje Sloveniju i Austriju također je izuzet iz sustava naplate cestarine s e-vinjetom te se mora zasebno plaćati njegovo korištenje za vozila do 3,5 tone najveće dopuštene mase i to u iznosu od 7,80 €. Tunelarina se naplaćuje na naplatnoj kući Hrušica, a za one koji često prolaze tunelom može se kupiti i bodovna kartica o čemu možete saznati više ovdje.

Austrija

U Austriji i dalje postoje klasične vinjete u obliku naljepnica za vjetrobransko staklo, koje se kupuju na benzinskim postajama, kioscima te austrijskim autoklubovima, ali postoje i elektronske koje se mogu kupiti na ovoj stranici. Cijena vinjete za 10 dana za vozila do 3,5 tone iznosi 9,90 €, dva mjeseca 29,90 €, a za godinu dana 96,40 €. Uz to je potrebno dodatno platiti između 6 i 13 € za vožnju kroz određene tunele, ceste i planinske prijevoje. Tako dodatno treba platiti za tunel Arlberg, autocestu Brenner (s Europskim mostom), autocestu Pyhrn (tunel Gleinalm), autocestu Pyhrn (tunel Bosruck) te autocestu Tauern (tuneli Tauern i Katschberg, za kojeg je tunelarina ujedno i najskuplja te iznosi 13 €).

Švicarska

U Švicarskoj se mogu kupiti samo godišnje vinjete po cijeni od 40 €. Uz to platit ćete i tunelarine – 31,20 € za Great St Bernard Tunnel te 15 € ili 29 € za tunel Livigno, ovisno o tome je li sezona ili nije.

Švedska

U Švedskoj su vinjete za osobna vozila uvedene 2015. godine i to samo za ceste oko najvećih gradova (Göteborg, Malmö i Stockholm). Cijena je do 6.5 €, a naplaćuju se slanjem računa na kućnu adresu.

Češka, Bugarska, Rumunjska, Slovačka

U Češkoj vinjete vrijede najmanje 10 dana (12,5 €). Tjedne vinjete imaju u Bugarskoj (8 €), u Rumunjskoj (6 €) te u Slovačkoj (10 €).

Koje države ne koriste vinjete, već naplatne kućice?

vinjete i cestarine - naplatne kucice

Sljedeće države ne koriste vinjete za naplatu cestarine, već naplatne kućice baš kao i Hrvatska. Prema istraživanju britanske stranice northgatevehiclehire.co.uk, koje je uzelo u obzir čak 44 zemlje, najskuplje cestarine su u Francuskoj. Odmah iza nje slijede Italija, Norveška, Danska, Španjolska, Grčka pa Hrvatska na visokom 7. mjestu. Prema istom istraživanju najskuplji je tunel St. Bernard koji povezuje Italiju i Švicarsku (25,5 €), a najskuplji most je već spomenuti Øresundsbro između Danske i Švedske.

Francuska

Visina cestarine u Francuskoj ovisi o kategoriji vozila i prijeđenoj udaljenosti, a cestarine se značajno razlikuju u nekim regijama. Tako za put od Pariza do Marseilla, treba izdvojiti čak 59 € u jednom smjeru (780 km). Najpovoljnija cijena karte može se pronaći na službenoj web stranici gdje se nalazi kalkulator cestarine.

Italija

Visinu cestarine određuju različite tvrtke i trgovačka društva koja imaju koncesije nad određenim dijelovima autocesta. Tako ćete vožnju autocestom od Milana do Napolija koja je dugačka 776 km platiti 57 €.

Koje države ne naplaćuju cestarine?

Cestarinu nećete morati plaćati ako idete u Crnu Goru, Albaniju, Njemačku, Belgiju, Finsku, Litvu i Latviju. Danska i dalje nema klasične cestarine, no naplaćuju se mostarine na dva mosta: 28 € za Øresundsbro most koji ju povezuje sa Švedskom te 35 € za most Storebæltsbro, koji prelazi tjesnac Great Belt između danskih otoka Zealand i Funen.

vinjete i cestarine - bez cestarine