Crne kutije u autima

Od srpnja 2024. godine svi novi automobili dolaze s novim obavezama i standardima. Jedan od njih je uređaj sličan crnoj kutiji u zrakoplovima. Zove se EDR (Event Data Recorder) i namjena mu je da bilježi podatke koji se spremaju i mogu biti korisni nakon nesreće.

Podaci koje EDR bilježi i pohranjuje su brzina, kočenje, položaj i nagib automobila na cesti te kako reagiraju ugrađeni sigurnosni sustavi. Cilj te tzv. crne kutije je da pomogne određivanju uzroka nesreće te da pomogne razjasniti pitanje krivnje ali će pomoći i inženjerima kako bi novi automobili bili još sigurniji jer kutija dokumentira sve što se događa s automobilom u sudaru.

Kako se podaci iz crnih kutija u autu spremaju?

Podaci se spremaju samo u slučaju nesreće i to pet sekundi prije i 0,3 sekunde nakon sudara. EDR će od srpnja 2024. biti obavezan za sva nova osobna vozila te gospodarska vozila do 3,5 tone. Stariji modeli automobila sustave će morati uvesti prilikom idućeg redizajna ili predstavljanja novog modela. Za sada nije poznato hoće li policija i osiguranja na zahtjev dobivati podatke iz ovih sustava jer svaka država EU mora to uskladiti sa svojim zakonodavstvom.

asistent za brzinu

Ostale obveze za nove automobile

Druga stvar koja će biti obavezna od srpnja 2024. je tzv. inteligentni asistent za brzinu. Riječ je o sustavu koji čita znakove ograničenja brzine i vozača putem vizualnog i zvučnog signala upozorava kad prekorači brzinu. Sustav će se moći isključiti, no svaki puta kad upalite automobil on će biti ponovno aktivan. Također će svi novi modeli morati imati i sljedeće asistente u vožnji. Mnogi automobili ih već sada serijski imaju i u najnižim paketima modela, no od srpnja će biti obavezni. Riječ je o sljedećim sigurnosnim dodacima: svjetlosni signali i sustav pomoći koji se aktiviraju prilikom naglog kočenja, sustav za pomoć pri vožnji unatrag, upozorenje za napuštanje voznog traka, sustav upozorenja na budnost vozača i pripremu za ugradnju imobilizatora u slučaju vožnje pod utjecajem alkohola.