Filter goriva je potrošna roba i treba ga se redovno mijenjati. To je činjenica od koje ne treba odstupati, pogotovo ako se zna da su oni jeftini, a kvarovi koje mogu prouzročiti – nisu. U nastavku pročitajte zašto ga treba redovito mijenjati i u kojim intervalima te koji su simptomi onečišćenog filtera goriva.

Koji je glavni zadatak filtera goriva?

Filter goriva ima samo jedan vrlo važan zadatak, a to je sprečavanje nečistoća iz goriva ili spremnika goriva da dođu u motor. Naime, u rezervoaru i gorivu ima sitnih čestica prašine, korozije i slično, a zadatak filtera je skupiti ih kako ne bi izazvale štetu na motoru. Filteri za gorivo u dizelskim motorima i motorima s izravnim ubrizgavanjem, za razliku od benzinskih motora, su osjetljiviji na zagađivače koji se nalaze u gorivu pa će ih zato biti bitno redovito mijenjati. Stoga je važno odabrati kvalitetan filter goriva kako bi se zaštitio motor.

filter goriva

Filter goriva ima vrlo važan zadatak, a to je sprečavanje nečistoća iz goriva ili spremnika goriva da dođu u motor

Kako često treba mijenjati filtar goriva?

Vrijeme promjene filtera goriva se razlikuje među proizvođačima, ali intervali su uglavnom od 40.000 do 60.000 kilometara. Ipak, dobro je zamijeniti ih i nešto ranije jer nije svugdje jednaka kvaliteta goriva. Ako idete redovno na servis, tamo će vam ih zamijeniti, a ako ne, obavezno sami vodite brigu o tome jer se radi o iznimno važnom dijelu sustava.

Ako kupite rabljeni automobil, savjetujemo vam da promijenite filter za gorivo. Njegova cijena je između 13 i 26 eura odnosno 100 i 200 kuna što nije puno, a motor će paliti bez ikakvih problema pri nižim temperaturama. Naime, niske temperature omogućuju stvaranje kristala koji pak mogu uzrokovati blokiranje filtera goriva. Bitno je i koristiti kvalitetnije gorivo tijekom zime iako je ono skuplje. Kvalitetnije gorivo će pomoći očuvati sustav ubrizgavanja goriva. I na kraju, zimi pazite da spremnik goriva ne ostane prazan jer će pun spremnik spriječiti kondenzaciju vode na zidovima spremnika.

9 razloga zašto je ovlašteni servis bolji od ostalih

Koji su simptomi onečišćenog filtera goriva?

Ako je filter goriva začepljen, motor će dobivati manje goriva nego što mu treba, pa će se zato teže pokrenuti te će gubiti snagu pri vožnji. Također, dok je u praznom hodu može se osjetiti vibracija, a pri ubrzanju će raditi nejednako. Jedan od simptoma je i povećana potrošnja goriva jer će radi začepljenog filtera pumpa goriva raditi povećanim kapacitetom pa će motor zahtijevati više goriva. Također, zbog nakupljanja nečistoća i taloga povećava se rizik od pregrijavanja motora. U svakom slučaju, zbog začepljenja filtera vjerojatno će se upaliti žuta lampica motora na instrumentnoj ploči, no nemojte čekati da se to dogodi. Zamijenite filtere prije kako bi izbjegli štetu na motoru.

U AutoZubaku možete obaviti servis auta svih marki i godišta, uključujući promjenu filtera goriva.