Električni romobili su sve češće prijevozno sredstvo na hrvatskim ulicama. Brzi su, relativno jeftini, nema problema s traženjem parkinga, a i ne umaraju vozača kao bicikl. No, u hrvatskim zakonima nisu definirani kao vozilo. Ne tretiraju se kao bicikl pa sukladno tome ne smiju voziti po cesti.

U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama jasno stoji “Člankom 124. stavkom 2. propisano je da je na kolniku zabranjeno igranje, vožnja dječjim biciklom, romobilom i koturaljkama, kao i sanjkanje, skijanje i sl.”.

električni romobili

gdje se smiju voziti električni romobili

 

Obzirom da mogu postići brzinu od 20 do 30 km/h nelogično je i da voze pločnikom, između pješaka, no čini se kako im je to trenutno jedina opcija ako ne žele dobiti kaznu od 300 kuna. Također, koliko su oni opasni za pješake, toliko su i sami ugroženi voze li po cesti. Zbog sve češćih nesreća neki europski gradovi (Pariz, Madrid…) protjerali su ih ipak na kolnike i, idealnije, biciklističke staze, no u Hrvatskoj su oni još uvijek izjednačeni s pješacima.

Na brojne novinarske upite ljetos MUP je odgovarao kako nema propisane posebne kategorije za segway ili električni romobil pa se smije voziti samo pločnikom. Također su potvrdili i kako zakonom nije propisano čak ni da vozači moraju nositi kacige ili reflektirajuće prsluke, a nije ograničena ni brzina kojom se smiju kretati. Također, kako još nije ni u razmatranju uvrštenje romobila u Zakon, ostaje samo uključiti sva osjetila i biti dodatno na oprezu.