Provjera geometrije kotača preporučuje se prilikom svake sezonske promjene guma kako bi automobil bio siguran i kako bi gume trajale dulje. Geometrija kotača izuzetno je važna za sigurnost automobila i trajnost guma. Ukoliko je geometrija nepravilna, vozilo se lakše zanosi, ima dulji zaustavni put, ali i puno više troši gume. Ako već kupujete nove gume, geometriju svakako treba provjeriti i po potrebi namjestiti kako se gume ne bi odmah počele nepravilno trošiti. To im rapidno smanjuje vijek!

Trenutno traje akcija provjere geometrije kotača u AutoZubaku i iznosi 99 kn, čime se čuva sigurnost vozila i gume od prekomjernog i nepravilnog trošenja.

provjera geometrije kotača

geometrija kotača

Dovoljno je svega 15 minuta za provjeru geometrije. To se radi na tehnološki suvremenom laserskom stroju koji za nekoliko trenutaka mjeri pozicije svih kotača i po potrebi preporučuje podešavanje geometrije. Automobil se stavi na dizalicu, montiraju se senzori na kotače, stroj skenira njihovu poziciju i ispisuje stanje geometrije na A4 papiru uz fotografiju vozila.

geometrija kotača

provjera geometrije kotača

Ključ sigurnosti na cesti je u tvornički zadanim parametrima geometrije. Trag, nagib i zatur svaki proizvođač propisuje za svoje pojedine modele i te se mjere moraju poštivati. Nekadašnje mehaničke i optičke instrumente zamijenili su suvremeni laserski uređaji koji su brži i precizniji. Zato se provjera zove „quick-check“ i najbolje ju je provesti prilikom svake sezonske izmjene guma jer ćete znati jesu li postavke traga i nagiba u tvornički propisanim parametrima.

Dovoljno je jedno nespretno penjanje na rubnik ili jači udarac u rupu i geometrija se već može pokvariti. Doduše, tijekom sezone duge šest mjeseci vozaču se to dogodi više puta na našim lošim cestama i zato se preporučuje provjera i, po potrebi, namještanje. Provjera i namještanje geometrije poslovi su za profesionalce, a cijena je mala u usporedbi s troškovima koje možete imati ako ju zanemarite. Stoga, nemojte dvojiti ni sekunde, pravovremeno dogovorite zimsku zamjenu guma s podešavanjem geometrije kotača, te bezbrižno uživajte u zimskim radostima.