Obaveza korištenja zimske opreme u Hrvatskoj prestala je s 15. travnjem i mnogi upravo sad mijenjanju zimske za ljetne gume. Ako ih koristite već nekoliko godina, provjerite njihovo stanje jer i to je jedna od vrlo bitnih stavki za tehnički pregled vozila. Logično, uzme li se u obzir da neispravne gume najviše ugrožavaju sigurnost u prometu.


Iako su zimske gume kvalitetne i sigurne, to ne vrijedi prilikom toplijeg vremena jer će ljetne gume pružiti mnogo bolje uvjete i sigurniju vožnju. U AutoZubak servisu pronađite veliki izbor visokokvalitetnih ljetnih guma s mogućnošću plaćanja na rate. Ponudu provjerite ovdje, a sa svim upitima i narudžbama možete se javiti na email [email protected], na 0800 5432.

tehnički pregled gume

Prošle godine je u Hrvatskoj čak 50.000 vozila proglašeno neispravnim zbog lošeg stanja guma, koje nisu zadovoljile na tehničkom pregledu.

Osim što one moraju dimenzijama odgovarati onima koje su upisane u prometnu dozvolu, prvo što se gleda je dubina gaznog sloja. Ako nije propisana oznaka, najmanja propisana dubina za sve je 1,6 milimetara. Manje je bitno jesu li na vozilu ljetne ili zimske gume ako su ovi uvjeti ispunjeni i ako su na istoj osovini gume jednake po tipu i ostalim karakteristikama.


Također, gazni sloj ne smije biti ispucan, jer to ukazuje na mogućnost lošijih performansi na cesti. Ne tolerira se ni ne neravnomjerna potrošenost jer ukazuje na neispravnu geometriju kotača što smanjuje stabilnost vozila. Na nedavnom video testu zorno smo prikazali razliku u gripu ljetnih i zimskih guma.

TEST Put kočenja ljetnih i zimskih guma

Iako starost nije propisana, ne preporučuje se voziti s gumama starijim od 10 godina jer s vremenom gube na elastičnosti i prianjanju.

gume tehnički pregled

Zimskim se gumama ne preporučuje voziti i ljeti jer se one na toplini brže troše i u zimskim uvjetima neće više reagirati onako kako bi da su bile uredno skladištene i čuvane. Sve usluge servisa i zamjene guma možete obaviti i iz udobnosti svog naslonjača putem nove akcije AutoZubaka #ostanidoma! AutoZubak nudi uslugu odvoza i dovoza vozila za sve one koji žele ostati u sigurnosti vlastitog doma a imaju potrebu servisiranja vozila. Zaposlenici AutoZubaka preuzet će vozilo na željenoj lokaciji, te ga nakon obavljenog servisa vratiti. Uz to je uključena i gratis antivirusna dezinfekcija klimatizacijskog sustava vozila koja eliminira 99,99% svih virusa, uključivo i COVID-19!

U slučaju da nemate gdje skladištiti svoje zimske gume, AutoZubak vam nudi jedinstvenu uslugu zbrinjavanja zimskih i ljetnih guma i kompleta kotača u vlastitom Hotelu za gume. Svoje upite šaljite na email [email protected] ili nazovite na 0800 5432.

Planirajte unaprijed i uštedite svoje novce pravilnom brigom za vaše gume. Vaše vozilo i vaš novčanik bit će vam zahvalni!