Većina ljudi svoje kućne ljubimce smatra ravnopravnim članovima obitelji pa se tako i ponašaju prema njima. Vode ih na godišnji odmor, u goste, na izlete, u šetnju gradom… No, stvari se mogu zakomplicirati ako vlasnik ljubimca nema automobil. U avion, brod, vlak ili autobus najčešće će primiti psa, mačku, zamorca ili pticu, ali pod posebnim uvjetima – uglavnom vezanim uz veličinu ljubimca.

Dodatni problem je što ne postoji univerzalno pravilo, već svaki prijevoznik ima svoje zakone, pa se prije puta treba detaljno raspitati da se ne bi dogodilo da vam zalupe vrata pred nosom bez obzira na uredno plaćenu kartu. To se znalo dogoditi u zagrebačkom javnom prijevozu iako je na snazi pravilo da se svi mali kućni ljubimci smiju voziti – i to besplatno – ako su u krilu vlasnika. Psi koji u grebenu imaju više od 30 cm moraju se voditi na kratkom povodcu, s brnjicom, za njih se plaća karta i vlasnik mora vozaču na uvid dati potvrdu o cijepljenju. Prijevoz opasnih pasmina (koje su određene propisima) je zabranjen, a putnik smije uvesti samo jednog ljubimca. Iako se pravila čine komplicirana, zagrebačke životinje puno su bolje prošle nego osječke. Tamo im je, naime, zabranjen ulaz u javni prijevoz. I točka. Ni pod kojim uvjetom. Čak ni pas vodič slijepih nije dobrodošao. A oni su uvijek i svugdje posebna kategorija te za njih uglavnom ne vrijede opća pravila i restrikcije. Rijeka dopušta sve male ljubimce u krilu, a veći psi se (pod istim uvjetima kao u Zagrebu) smiju voziti, ali samo nedjeljom i praznikom od 5 do 7 i od 20 do 21 sat.  U Splitu također s manjim ljubimcima u odgovarajućim spremnicima nema problema, a ulaz je dopušten i psima vodičima slijepih, no moraju imati brnjicu. Ostali – šetnja. Ili vlasnikov auto.

Tu pak zakon kaže vrlo općenito da životinja ne smije predstavljati opasnost ili ometati odvijanje prometa. Egzaktnih propisa nema, no da se zaključiti da ljubimcima nije mjesto u krilu suvozača ili još manje vozača. Mačke i manje životinje trebale bi biti u kavezima ili transporterima jer će se vjerojatno uznemiriti tijekom vožnje i skakati po autu te ometati vozača. Pse je najbolje prevoziti u posebnom odjeljku u prtljažniku, no ako vlasnik nema veliki auto, životinju obavezno treba smjestiti na stražnje sjedalo, a dobro je kupiti i poseban pojas koji će spriječiti da pas “leti” autom u zavojima ili pri naglom kočenju. Nikako im se ne smije dopustiti da guraju glavu kroz prozor, čak ni malo otvoren jer, osim opasnosti da ispadnu, u oko im može uletjeti mušica ili kamenčić čime se riskira upala očiju.

– Psa dobro nahranite večer prije puta jer je mnogima mučno u vožnji, pa je bolje da ne jedu neposredno prije. Sat prije puta može im se dati tableta protiv mučnina u dogovoru s veterinarom. Lijekovi i doze određuju se individualno, ovisno o vrsti, veličini, starosti i zdravstvenom stanju. Na tržištu postoje i tablete te kapi koje im umanjuju anksioznost, a njih je potrebno početi davati već nekoliko dana prije puta – pojasnila je Ana Vučenović Mijatović dr. med. vet. magistra kirurgije iz zagrebačke veterinarske ambulante  Happy Vet.

Uglavnom je mladim životinjama češće mučno u vožnji jer im je dio uha koji je odgovoran za ravnotežu nedovoljno razvijen. Tako da postoji šansa i da će ljubimac jednostavno prerasti nelagodu u vožnji.

Iako mačke i pse ne treba hraniti prije puta, s kunićima je druga priča.

– Iz gajbe treba ukloniti peletiranu hranu, ali svakako ostaviti manju količinu kvalitetnog sijena, jer njima hrana treba uvijek biti dostupna – pojašnjava magistra.

Savjetuje i kako naviknuti psa na vožnju. Navike treba stvarati odmalena. Prvo ih treba pustiti da sami uđu u vozilo, nikako ih vući. Najdraže igračke koje dobiju samo u automobilu mogu im također pomoći da zavole vožnju. Svaki put kad uđu svojevoljno, nagradite ih poslasticom.

– Prvo ih pustite da budu u automobilu bez kretanja, pa s upaljenim motorom i tek onda se možete upustiti u vožnju i to isprva na kraćim relacijama. Treba ih voziti češće, da vide da je to dio njihova života, a ne samo veterinaru – kaže dr. med. vet. Vučenović Mijatović.

Putujete li u inozemstvo, treba ponijeti putovnicu – knjižicu koja se dobije kod veterinara, a ljubimac (pas, mačka, lasica, tvor) treba biti čipiran i cijepljen. Potvrda o cijepljenju treba i putuje li se bilo kojim drugim prijevoznim sredstvom. Autobusni prijevoznici uglavnom nemaju problema s manjim životinjama. AP Varaždin isključivo njih pušta u dio s putnicima, no treba imati potvrdu o pregledu ne stariju od deset dana. Također, potreban je prethodni dogovor te naplaćuju punu cijenu karte. Ljubimac mora biti u odgovarajućem kavezu ili krletki. Što se tiče ostalih autobusnih prijevoznika na put se uglavnom lako može s mačkom ili manjom životinjom koju putnik nosi kao ručnu prtljagu i drži na sjedištu pored sebe. U to se, osim ptica, zamoraca ili zečeva, ubrajaju i mali psi do osam kilograma. Neki naplaćuju karte (Čazmatrans), a neki izričito brane ulaz životinjama u putnički dio autobusa , primjerice Croatia bus i Autotrans Rijeka. Iznimka su, naravno, psi vodiči slijepih i terapijski psi.

Najveći problem vlasnici pasa imali su i ove sezone na brodovima. Dok je na trajektu prijevoz besplatan, katamarani ga naplaćuju. No postoji još jedan problem s brzobrodskim linijama. U javnost je posljednjih godina izašlo više pisama žalbe putnika jer životinjama nije dopušten pristup u putničke prostorije. Vlasnici, naravno, nisu sretni kad njihov najbolji prijatelj satima stoji na buri ili žegi, no pravila su takva. Životinja se može ukrcati samo ako su zadovoljeni tehnički uvjeti – što znači poseban boks koji stoji na palubi. Kazna za nepridržavanje ovog pravila na katamaranu Split Toursa iznosi 50 eura. Na Jadrolinijinim trajektima pak, psi moraju imati brnjicu i biti na povodcu, mačke u kutijama, a  ptice u kavezima.

 

Odgovori